Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct pro děti zdravé cukroví a vánoční dobroty?

vanocni-cukrovi-pro-deti

Čas lineckého, perníčků, vanilkových rohlíčků a jiného vánočního cukroví je v plném proudu. Nejenže talíř tohoto „dietního hříchu“ svou kalorickou hodnotou obvykle trumfne i štědrovečerní večeři. Při představě té hromady rafinovaného cukru, bílé mouky a ztužených tuků, které do sebe lidé v prosinci dostanou, lékařům vstávají vlasy hrůzou. A jak konzumací sladkého vánočního pečiva teprve trpí tělíčka malých dětí? Přitom lze v nespočtu variant připravit zdravé cukroví pro děti. Vánoční mlsání si tak může rozumět se zdravím i štíhlou linií! 

Proč je cukroví pro děti dvakrát větší pohroma než pro vás? 

Když dospělým ujede ruka příliš hluboko do mísy s cukrovím, obvykle se příliš nestane. Pár po-vánočních běhů vyžene přebytečná kila z vašeho bříška. 

Ovšem pro děti vánoční cukroví představuje „sladkou past“, protože: 

  • Nedovedou se (a ani se nechtějí) uhlídat v přecpávání
  • Cukroví dostaly do pusy zatím jen párkrát v životě, láká je ochutnávání
  • Příroda jim nadělila sladký zub, jelikož pro svůj růst a vývoj potřebují spoustu energie (kterou cukr poskytuje)

Ujíždění na cukroví přitom může dětem zadělat na řadu zdravotních komplikací: a to zejména těm nejmenším, batolatům a předškolákům zhruba do čtyř let. 

Díky zdravým variantám cukroví a dalších vánočních dobrot nemusíte o svátcích klidu a pohody držet vašeho malého gurmána „o chlebu a vodě“. 

I zde však platí pravidlo všeho s mírou: neřízené celodenní obžerství se v žádném případě se zdravím nekamarádí. 

Co se dětem líbí, to jim chutná 

Proč váš potomek hned sáhne po sněhulákovi s marcipánem uprostřed talíře s kokoskami? Děti si obecně libují v zajímavých tvarech a barvách. 

Zkuste vaše děťátko nalákat na jinou vánoční pochoutku, která se sice jako cukroví tváří, ale prospívá zdraví. Propašujete tak do žaludku vašeho nenasyty potřebné vitamíny i minerály (zejména železo). 

Vykrajovat do poutavých tvarů hrušky, jablíčka, kiwi či jiné ovoce zvládne každý. Malé děti přitom jen stěží zjistí, že se nejedná o opravdové cukroví. Ti větší v předškolním věku vám zase jistě rádi pomohou s vykrajováním (i jezením). 

„Společné vaření a pečení na Vánoce je skvělá příležitost, jak dětem ukázat, z čeho se skládají jednotlivé pokrmy. Nejenže dětem jídlo více chutná, protože v nich rozeznají jednotlivé ingredience, ale naučí se tak i přijít na základní chuť domácích pokrmů bez zbytečně přidaných látek,“ prozrazuje maminkám Eva Nepokojová z programu Zdravá pětka. 

Zdroj foto: Photo by Marc Markstein on Unsplash

Zdravější alternativy klasického cukroví, které dětem chutnají 

Stále více maminek zjišťuje, že cukroví lze připravovat i bez cukru a dalších škodlivých surovin. 

Prakticky každá ingredience pro vánoční dobroty má svou zdravou, a přesto plnohodnotnou náhražku. Na zdravém cukroví si naopak s dítětem častokrát pochutnáte více než na „české klasice“. 

Nespočet internetových receptů vám poradí, jak péct zdravě, a proměnit tak kalorickou bombu v lehké a tělu prospěšné pečivo. Pár jednoduchými změnami můžete začít s rodinou mlsat zdravěji: 

  • Cukr při pečení cukroví nejlépe nahradí sušené fíky a datle, případně jakékoli sušené ovoce, nejlépe namleté. Nebraňte se ani použití křížal z jablek nebo třeba „obyčejného“ banánu. Známou alternativou bílého rafinovaného cukru je med, nebojte se ale ani javorového sirupu. Umělá sladidla se považují za nevhodná pro děti. Ani po přírodním rostlinném sladidle stévii tentokrát nesahejte, jelikož při pečení hořkne. Jestliže vás žádná z náhražek cukru neoslovila, zkuste zvolit alespoň třtinový cukr. Ačkoli se kalorickou hodnotou rovná svému „bílému sourozenci“, touto cestou své tělo ušetříte konzumaci chemikálií, které se do „bílého zabijáka“ pronikají při procesu bělení. Navíc získáte pro svůj organismus řadu prospěšných enzymů a minerálů.  
  • Pšeničná mouka jde částečně, nebo i zcela nahradit například moukou špaldovou, celozrnnou, pohankovou a luštěninovou. Nebojte se kouzlit v kuchyni ani s „exoticky“ znějícími alternativami jako je amarantová, kaštanová či luštěninová mouka: v chuti rozdíl od bílé mouky těžko najdete. Zato zdravotní prospěšnost oproti pšeničné mouce se vyplatí nepřehlížet. V kombinaci se snadnou stravitelností, alternativní druhy mouky jsou ideální pro tělíčko vašich nejmenších i větších dětí. Příprava lineckého cukroví ze špaldové mouky nebo třeba vanilkových rohlíčků z celozrnné vám nezabere ani o minutu navíc. Stejně snadno upečete bezlepkové včelí úly ve veganské podobě, pohankové zázvorky a další druhy cukroví pro zdravé vánoční mlsání. 
  • Máslo vyměňte za rostlinné tuky či oleje. Do pečeného cukroví se osvědčují lipidy s vyšším obsahem tuku, naopak pro nepečené varianty lze volit nižší podíl tuku. Díky své schopnosti vytvářet křehkost a líbivou texturu se máslo stalo tukem číslo jedna pro sladké pečivo. Z pečení bez másla přitom může profitovat nejen vaše peněženka, ale také zdraví. Méně kalorií i cholesterolu, více antioxidantů a nenasycených mastných kyselin: to je jen ochutnávka ze zdravotních výhod, které přinášejí rostlinné tuky. Mlsný jazýček dítěte přitom zůstane stále spokojený. Chutné cukroví, které podpoří vitalitu celé rodiny, lze dokonce připravit i bez použití rostlinných tuků. 
  • Máslové krémy odlehčete použitím želatiny či tvarohu. Také sladké polevy představují zbytečnou studnici kalorií.  
  • Kravské mléko můžete v případě potravinové alergie či intolerance vyměnit za mandlové či kokosové. V úvahu přichází i použití jiných rostlinných nápojů, jako je pohankový, makový, rýžový či sójový. Nápoje z ovsa se však pro pečení příliš nehodí. 
  • Vejce při alergii nahradíte kukuřičným či bramborovým škrobem stejně dobře jako semínky (např. chia či lněná) nebo určitými druhy mouky (sójová, mandlová,…). Tři lžíce arašídového másla plnohodnotně vydají za vajíčko. Stejnou službu udělají dvě tři lžíce ovesných vloček.  

A co letos rovnou připravit namísto notoricky známého lineckého zcela nové druhy cukroví, prošpikovanými zdravými ingrediencemi? 

Vsaďte třeba na drcené ovesné vločky se strouhaným jablíčkem či hruškou. Doslazujte javorovým sirupem nebo skořicí. Ze vzniklé hmoty už jen vypracujete těsto a hurá do vykrajování. 

Čokoláda: stejné zlo pro miminka a děti jako cukr? 

Snad každé dítě se může po čokoládě utlouct. Vašemu mlsounovi lze přitom dopřát čas od času domácí čokoládovou dobrotu bez výčitek. Nezapomeňte, kolik tělu prospěšných látek toto sladké potěšení ukrývá. 

Obohaťte občas jídelníček dítěte třeba o čokoládové palačinky: do těsta přimíchat trochu rozteklého „hnědého potěšení“ a pochoutka se zajímavou barvou je na světě!  

Chlebíčky na sladko pro děti? 

Že se jednohubky neodmyslitelně pojí se salámy a sýry? Nahraďte tučné pomazánky za zdravá sladidla typu javorový sirup. Ochucené skořicí a vykrojené do veselých tvarů, děti se po „chlebíčkách“ budou moci utlouct. Abyste propašovali do organismu dítěte více prospěšných látek, obohaťte pečivo kouskem jablíčka nebo třeba vypeckovaného hroznového vína. 

Staňte se jednou z maminek, u které by při vánoční návštěvě pediatr ani výživový specialista neomdlely. Ke zdravému mlsání vede spousta cest. Stačí odolat touze zakoupit „sladké pasti“ ze supermarketu a lehce pozměnit své návyky při pečení vánočního cukroví. Odměnou získáte hřejivý pocit, jak významný krok jste učinili pro zdraví rodiny, především nejmenších dětí.  

autor: www.tehotenstvi.cz | Pavel Drahoňovský
kategorie: Děti

Diskuze k článku

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA