Co mateřské mléko obsahuje?
„Mateřské mléko je bohaté na hormony potřebné pro vývoj mozku. Má taktéž proti-infekční vlastnosti, které chrání dítě před všudypřítomnými nemocemi,“ vysvětluje Julie Bouchet-Horwitzová, výkonná ředitelka banky mateřského mléka New York Milk Bank.
„Mateřský poklad“ je bohatý také na bioaktivní molekuly, které:
- Pomáhají imunitnímu systému dozrát
- Chrání před infekcemi a záněty
- Podporují množení mikrobiální kultury
- Přispívají k vývoji orgánů
„Jsme jediný živočišný druh, který po odstavení nadále konzumuje mléko a mléčné výrobky,“ podotýká Bouchet-Hotwitzová. „Ano, lidské mléko je pro lidi, ale to jen pro lidská miminka.“
Tekuté zlato má řadu pozitivních účinků
O mateřském mléku se řada lidí vyjadřuje jako o „tekutém zlatě“. Nelze totiž přehlédnout jeho zdravotní výhody pro vyvíjející se plod - včetně schopnosti posilovat dětskou imunitu. Mléko z prsou obsahuje 37 známých imunitních mechanismů jako jsou enzymy, protilátky, bílkovinná pojiva, bakterie, virucidy ad., které se podílejí na zvýšené odolnosti mladého organismu vůči onemocnění.
Mateřské mléko zajišťuje kojenci optimální výživu. Blahodárný "koktejl" z prsou matky představuje vysoce kalorické spojení bílkovin, cukru, tuku, vody, vitamínů a minerálů, potřebných pro překotný růst a vývoj dítěte a udržení jeho zdraví.
Enzymy mateřského mléka umožňují tělíčku miminka využít veškeré jeho nutriční bohatství. Podle většiny odborníků podíl vitamínu D a železa v lidském mléku dovede naplnit veškeré potřeby dítěte.
Pro vývoj mozku má velký význam taurin, který v umělé výživě nenajdete. Přesné složení „mléka maminek“ se dennodenně přizpůsobuje aktuálním potřebám vývoje dítěte. Mateřské mléko navíc pozitivně ovlivňuje kognitivní vývoj a snižuje riziko vzniku hyperaktivity dítěte.
Samotné kojení přitom mnohými způsoby prospívá i matce. Například u žen, které kojily minimálně šest měsíců, se prokázala snížená incidence rakoviny prsou.
Jak chutná mateřské mléko?
Miminka nedovedou mluvit. Pokud si ale zapamatují chuť mateřského mléka do dětství, zpravidla ji popisují jako „strašně přeslazené mléko, co ještě dosladíte.“ U maminek zase vede označení „silně oslazené mandlové mléko“.
K chuti mateřského mléka se vyjadřuje na internetu řada odvážlivců. Přečtete si nejčastější svědectví:
„Je to jako mléko, které zbude v misce po snědených kukuřičných vločkách.“
„Zředěná vanilková smetana.“
„Ty malé kartony vanilkového mléka značky Horizon, které podávají ve Starbucks.“
„Přeslazené mandlové mléko.“
„Voda s trochou cukru.“
„Vanilková poleva“
„Podle mého syna jahodové mléko.“
„Slabý čaj s příliš mlékem i cukrem.“
„Dort!“
Vaše mléko může chutnat různě, v závislosti například na tom, co jste snědla. Jedno je však jisté, váš jazyk ho jasně rozezná od mléka z obchodu. Popisy jako med, ananasový meloun, nebo dokonce okurky, nejsou výjimkou.
Co ovlivňuje chuť mateřského mléka?
Porozuměním faktorům, které ovlivňují příchuť vašeho mléka, získáváte možnost prodloužit dobu kojení.
Denní menu maminky se v menší míře odráží na příchuti jejího mléka, stejně jako během těhotenství na plodové vodě. Aromata jednotlivých jídel mohou dlouhodobě ovlivnit stravovací preference dítěte inklinací k potravinám ke konzumaci potravin, které poznalo při kojení. Mezi nejvýraznější „dochucovadla“ mléka patří lékořice, kmín či mentol, který jazýček miminka pocítí i 8 hodin po konzumaci. Některé suroviny, například čerstvý česnek, se zase podepisují na pachových vlastnostech tekutiny.
Kyselina mléčná hromadící se v těle spolu slaným potem na prsou z intenzivního tréninku může mít vliv na chuť mléka. Odlehčete proto svou workout rutinu. Před kojením je vhodné smýt z prsou veškerý pot.
Je dobře známo, že chuťové buňky rozpoznají alkohol v mléku. Efekt z tekutiny dostatečně vyprchá zhruba za dvě hodiny po požití „hříšného nápoje“.
Podle studií mléko kuřaček zapáchá kouřem a jinak chutná. Pokud „musíte“, zapalte si cigaretu ihned po kojení a dvě hodiny před dalším krmením dodržujte abstinenci.
Určité léky způsobí změnu aromatu mléka. Při zahájení užívání nových farmak se miminko náhle může začít vzpouzet při kojení. Problém se vyplatí konzultovat s lékařem.
Fluktuace hladiny hormonů při novém těhotenství či menstruaci někdy ovlivní příchuť mléka. Přesto zůstává kojení při periodě i graviditě (není-li vysoce riziková) obvykle bezpečné.
Veškeré pleťové vody, krémy, mýdla, parfémy, oleje i masti, které aplikujete na prsa, mohou zamíchat chuťovými vlastnostmi mateřského mléka. V případě užívání těchto produktů v okolí poprsí je tedy na místě omytí prsou před zahájením kojením.
Po rozmražení může mléko získat mýdlový zápach, stejně jako odlišnou chuť. Přestože je stále nezávadné, zvyšuje se pravděpodobnost odmítnutí ze strany dítěte.
Zánět mléčné žlázy potencionálně vede ke zvýšení slanosti a chuťové výraznosti mléka. Kojení je stále bez rizik, ovšem dítě se může odmítat přisát v místě infekce.
Sice neovlivňuje chuť, ale složení mléka. Určité načasování kojení může buď podpořit aktivitu, nebo naopak spánek dítěte. „Večerní mléko obsahuje více serotoninu a dalších a dalších biologicky aktivních látek, které pomáhají miminku usnout,“ prozrazuje Attie Sandinková, uznávaná laktační poradkyně.
Každá změna „aromatu“ lidského mléka se může podepsat na dítěti mnoha způsoby
- Snížení tendence konzumovat mléko
- Naprosté odmítání mléka
- Pokusy o samostatné krmení
Přesto některá miminka na nové chuťové variace nereagují.
Zajímá vás, zda si můžete denně dopřávat sklenku odstříkaného mléka? A co značí jeho nakyslý zápach? Zjistěte další užitečné i zarážející informace o mateřském mléku v druhá části tématu o mateřském mléce.