Jako probiotika označujeme různé druhy bakterií mléčného kvašení, například kmenů Lactobacillus a Bifidobacterium, a kvasinek jako Saccharomyces boulardii. Probiotika v jídelníčku pomáhají doplňovat střevní mikrobiom. To je přitom souhrn všech mikroorganismů, které jsou v našem těle. Vyskytují se na kůži i v ústech, největší část se jich ale nachází ve střevě.
Probiotika – kde je hledat
Pokud chcete přirozeně podpořit příjem probiotik, potom do svého jídelníčku zařaďte tyto potraviny.
- Jogurt – vzniká fermentací mléka pomocí probiotických kultur, zejména bakterií mléčného kvašení a bifidobakterií. Je tak skvělým zdrojem probiotik.
- Kefír – fermentovaný probiotický mléčný nápoj, který se vyrábí přidáním kefírových zrn, tedy kultur bakterií mléčného kvašení a kvasinek, do kravského nebo kozího mléka. Kefír obsahuje hned několik hlavních kmenů bakterií a kvasinek, proto má z hlediska probiotik v jídelníčku své místo. Stejně jako například podmáslí.
- Kysané zelí – je u nás tradiční potravinou a není výjimkou, že si ho lidé připravují doma sami. Jeho výhodou je to, že je možné skladovat ho až několik měsíců. Asijskou variantou je kimči, příloha, ve které je zelí procházející fermentací hlavní složkou. Oproti klasickému kysanému zelí obsahuje koření jako chilli, česnek, zázvor a šalvěj.
- Sýry – jako zdroj probiotik vás mohou překvapit. I když většina druhů sýrů prochází fermentací, neznamená to, že všechny obsahují probiotika. Sáhněte proto například po goudě, čedaru nebo mozzarelle.
- Kombucha – fermentovaný nápoj vyráběný z čaje, cukru a speciální směsi bakterií a kvasinek, který si můžete připravovat jednoduše v domácích podmínkách.
- Tempeh – fermentovaný sójový výrobek je naopak méně rozšířený. Tempeh má vysoký obsah bílkovin a je možné jím nahradit maso. Probiotika obsahují i další fermentované sójové výrobky, například natto.
![](/sites/default/files/PROBIOTIKA-BABY_16ku9_1.jpg)
Probiotika je vhodné zařadit do každodenní rutiny po celý rok, a to i při současném užívání dalších přípravků. U probiotik nejsou známé kontraindikace s jinými potravinami ani léčivy. Naopak, probiotické kultury jsou velmi doporučovány k pravidelnému doplňování do organismu.
Probiotika pro děti
Někdy může být obtížné zařadit dostatek probiotických zdrojů do jídelníčku dětí, a i v případě těch nejmenších může být vhodné užívání probiotik v podobě doplňků stravy. Při výběru se zaměřte na počet probiotických kmenů a množství probiotik v denní dávce. Pro doplnění střevní mikroflóry mohou být vhodné kmeny Bifidobacterium, Lactobacillus, Saccharomyces a Pediococus.