Co to jsou éčka?
Jde o přídatné látky, mezi které patří třeba barviva, sladidla, kyseliny, regulátory, antioxidanty, kypřící látky či konzervanty.
Jsou vyvinuté tak, aby vábily naše smysly a smysly našich dětí. Potraviny s aditivy jsou barevnější, výrazněji voní a mají intenzivnější chuť než „přirozené“ potraviny bez éček. Déle vydrží, takže na skladu nebo ve vaší spíži mohou ležet roky. Navíc jejich výroba vyjde velmi lacino a je jednodušší než s použitím přírodních surovin.
Většina éček je uměle vyrobená (syntetická) a zdraví škodlivá. Pouze menší část je přírodního původu a prospívá organismu. Buď jde o plyny, jako je kyslík a dusík, nebo třeba o kyselinu jablečnou či včelí vosk.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ:
Co způsobují éčka dítěti?
Je vaše dítě hyperaktivní? Špatně spí, bývá neklidné, roztěkané, nepozorné a ve škole není zrovna premiant? Viníkem poruchy jménem ADHD je nejčastěji dědičnost nebo právě aditiva.
Éčka mohou dítěti bohužel přinést více komplikací než jen hyperaktivitu. Pokud dítě dostává potraviny s éčky na svůj talíř často, mohou se u něj objevit bolesti hlavy, zažívací potíže a všemožné alergie. Výjimkou nejsou ani různé nemoci, nejčastěji kožní, ale ve výjimečných případech i rakovina.
Která éčka jsou pro dítě nevhodná?
Proto se potraviny s nejškodlivějšími aditivy vyřadily z prodeje. Bohužel i tak na ně lze při troše (ne)štěstí narazit.
Nejvíce zdravotních komplikací mohou dětem způsobit barviva, konkrétně tyto:
- E110 – žluť (FCF Orange, Sunset Yellow, FD&C Yellow 6)
Žluto-oranžové barvivo, které může zavinit kromě hyperaktivity i alergické a astmatické reakce nebo průjem a zvracení. Dobarvují se jím sladkosti, nealkoholické nápoje, hořčice a instantní polévky. Tedy to, čeho by se dětský jazýček neměl ani dotknout. Dříve se k jejich výrobě používal uhelný dehet, dnes bůhvíco. Informace se veřejnosti tají.
- E132 – indigotin (Cl potravínářská modř 1)
Díky ní sladkosti, hlavně žvýkačky, čokoládové tyčinky a pudinky, září pohádkově modrou barvou. Děti se mohou kochat pohledem na tyto sladkosti, ale neměli by je dostat na jazyk. Nadměrná konzumace může způsobit nevolnost, zvracení, vyšší krevní tlak, vyrážky i alergii.
- E133 – brilantní modř FCF
Může se schovávat v džusech a ve všemožných sladkostech. Zaviňuje hyperaktivitu dítěte a podle nejnovějších výzkumu i rakovinu.
Přirozeně ji obsahují třeba brusinky a švestky. Uměle přidaná může být v kečupech. U citlivých hrozí, že vyvolá kopřivku, výjimečně i anafylaktický šok.
Mezi další nebezpečná aditiva patří především tyto:
Konzervant a stabilizátor, který je známý i pod názvem dusitanová solící směs. „Obohacují“ se jím dobroty z masa: masové konzervy, špekáčky, párky i šunka. Je viníkem kožních onemocnění, migrény a může přispívat i ke vzniku rakoviny. Proto odborníci důrazně doporučují, aby si děti i těhotné ženy držely od těchto potravin odstup.
- E320 – Butylhydroxyanisol (BHA) a E321 Butylhydroxytoluen (BHT)
Duo antioxidantů, které zpomalují žluknutí tuků a mají aromatické účinky. Dovedou také zatočit s bakteriemi a plísněmi, proto se používají jako konzervanty. Mohou vyvolávat kopřivku a podle nových výzkumů i zvyšovat riziko onemocnění rakovinou. Nacházejí se v některých margarínech, majonézách, tucích, olejích, pečivu, instantních výrobcích a žvýkačkách.
Jedno z nejpoužívanějších éček může být zodpovědné za bolesti hlavy, zvracení, nevolnost, astmatické potíže, vyrážky, a dokonce i halucinace. Dochucují se jím mražené výrobky, směsi koření, sójové omáčky, instantní potraviny a hotová jídla.
Toto umělé sladidlo je 50 krát sladší než cukr. Zvyšuje účinek karcinogenů, a tím podporují vznik rakoviny močového měchýře. V USA je raději zakázáno.
Hojně využívané umělé sladidlo pro běžné slazení. Dále pro výrobu sypkých nápojů, žvýkaček, jogurtů, dezertů, mražených krémů, majonéz, hořčice, nakládané zeleniny a ovoce, a dokonce i vitamínových doplňků. Citlivým osobám může způsobovat závratě, bolest hlavy i vyrážky. Prokázalo se, že aspartam podporuje u dětí vznik poruch chování.
Kde nalézt seznam éček v potravinách?
Snažit se zapamatovat všechny přídatné látky je jako pokoušet se nasoukat do hlavy telefonní seznam. Aplikace, která vám pomůže odhalit éčka v potravinách (Aplikace se jmenuje přímo: Éčka v potravinách) vám bezpečně odhalí veškeré „chemické škůdce“. Nejen ty, které mohou vadit dětem. Jednoduchým kliknutím ho stáhnete do Vašeho mobilu.
Jak poznat potraviny se škodlivými éčky?
Ne každý má ale čas (a chuť) hrát si v supermarketu na detektiva: procházet potravinu po potravině a vyhledávat, zda některé z éček neprospívá dítěti.
Běžným smrtelníkům stačí nekupovat laciné potraviny s velkou trvanlivostí, „nepřírodní“ barvou (zářivá červená, šmoulí apod.) a leskem. Přesně takové jsou totiž nejspíš prošpikované aditivy. Varovným signálem může být i nepřirozená chuť.
Pokud nežijete na pustém ostrově, éčkům se nevyhnete. Dělejte ale vše pro to, aby jich alespoň vaše děti jich dostávaly do žaludku co nejméně, zvlášť těch zdraví škodlivých. Proto si minimálně o potravinách, které si dítko dopřává pravidelně, dohledejte co nejvíce informací. Čím méně éček je na etiketě uvedeno, tím více je potravina čerstvá a přirozená. Aditiva musí být seřazena sestupně podle množství.
Hodně štěstí v boji s éčky!