Bramborový salát
Ingredience
- 1 kg brambor
- 3 středně velké kyselé okurky
- 2 větší cibule
- 3 vajíčka
- 200 g majonézy
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 2 lžičky cukru
- 2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mletého bílého pepře
Postup
- Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout a oloupejte.
- Nastrouhejte brambory na hrubém struhadle do velké mísy.
- Nakrájejte kyselé okurky a cibule na drobné kostky a přidejte k bramborám.
- Vařená vajíčka nakrájejte na kostky a přidejte do mísy.
- V malé míse smíchejte majonézu, dijonskou hořčici, cukr, sůl a pepř.
- Směs s majonézou přidejte do mísy s bramborovým salátem a důkladně promíchejte.
- Nechte salát odležet v lednici alespoň hodinu, aby chutě dobře zkombinovaly.
Hrášková polévka
Ingredience
- 500 g mražených hrášku
- 1 středně velká cibule
- 2 brambory
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 lžíce másla
- 200 ml smetany
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Na másle osmahněte jemně nakrájenou cibuli.
- Přidejte na kostičky nakrájené brambory a orestujte je.
- Zalijte zeleninovým vývarem a nechte vařit, dokud brambory nezměknou.
- Přidejte mražené hrášky a vařte dalších 5-10 minut.
- Rozmixujte polévku do hladké konzistence pomocí mixéru.
- Vraťte zpět na plotnu a přidejte smetanu. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte horkou s kousky chleba nebo krutony.
Kapr trochu jinak
Ingredience
- 1 kapr (velikost podle počtu hostů)
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 200 g hub (ideálně žampiony)
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1 lžička mletého soli
- 1 citron
- Petržel na ozdobu
Postup
- Kapra očistěte, opláchněte a osušte.
- Nařežte cibuli na drobné kostky a česnek na tenké plátky.
- V hlubší pánvi rozehřejte sádlo nebo olej a osmahněte na něm cibuli a česnek dozlatova.
- Přidejte na plátky nakrájené houby a opékejte do měkka.
- Posypte moukou a opět krátce osmahněte.
- Přidejte kmín, pepř a sůl a promíchejte.
- Kapra potřete citronovou šťávou, solí a pepřem.
- Naplňte ho připravenou směsí z pánve a zašijte nebo upevněte drátem.
- Kapra pečte v předehřáté troubě při teplotě 180 °C po dobu přibližně 30 minut na 1 kg masa.
- Hotového kapra podávejte ozdobeného citronovými plátky a petrželí.
Štědrovečerní večeře je časem, kdy se rodiny spojují u stolu a sdílejí chvíle radosti a vděčnosti. Nezáleží na tom, zda preferujete tradiční recepty nebo moderní pokrmy, co je důležité, je, že se sdružujete s těmi, které máte rádi. Doufáme, že tyto recepty a návody vám pomohou vytvořit nezapomenutelný vánoční zážitek, plný chutí a radosti. Přejeme vám šťastné a lahodné štědrovečerní večeře a krásné Vánoce!