Potraviny s vyšším obsahem antioxidantů
Je jich celá řada a jsou běžně dostupné. Pojďme se na některé z nich podívat blíže.
Bobulové ovoce
Jedná se o chutné druhy ovoce, které je hojně rozšířené. Do této kategorie patří rybíz, jahody, borůvky, brusinky, ostružiny nebo maliny. Obsahují extrémně vysoké množství antioxidantů.
Pekanové ořechy
Všechny druhy ořechů nabízejí vyšší množství zdravých tuků. Jsou přínosem pro naše srdce i pro mozek. Právě pekanové ořechy však obsahují vyšší množství antioxidačních sloučenin. Antioxidanty, které nabízejí pekanové ořechy, mohou pomoci jako prevence proti srdečním chorobám, bojují proti vysoké hladině cholesterolu. Neobsahují sodík a nabízejí velké množství vitamínů a minerálů. Nezanedbatelná není ani vláknina, která pozitivně působí na žaludek i celou trávicí soustavu. Kromě toho je prevencí proti zácpě.
Artyčoky
Kromě antioxidantů se řadí do skupiny superpotravin. Mezi tělu prospěšné látky patří kvercetin, což je flavonoidní sloučenina bojující proti oxidaci. Také působí jako antikarcinogen. Další skupinu představují antokyany, které bývají spojovány s nižším rizikem výskytu rakoviny, podporou paměti a zdravého stárnutí.
Fazole
Některé z těchto druhů luštěnin jsou super bohaté na obsah antioxidantů. Jedná se především o červené fazole nebo fazole pinto. Kromě antioxidantů obsahují i větší množství vlákniny a bílkoviny. Mohou pomoci upravit hladinu škodlivého cholesterolu a snížit riziko výskytu srdečních obtíží.