Proč se zácpa objevuje v době těhotenství?
Příčin je hned několik. Jedním z důvodů je nedostatečný pitný režim. Tělu také chybí vláknina a pravidelný pohyb. Dalším důvodem je vyšší hladina hormonů uvolňujících svalovinu dělohy a střev.Tím zpomalují její pohyb. Na konci těhotenství zácpu způsobuje tlak zvětšující se dělohy. Také pohybová aktivita je mnohem menší. Na zácpu je potřeba brát ohled i v případě užívání volně dostupných doplňků stravy s obsahem železa. V tomto případě je vhodná konzultace s lékařem.
Jak bojovat proti zácpě?
Prioritou je dostatečný přísun tekutin. Dobré je tělu dodávat dostatek probiotik. Ta střevům poskytnou prospěšné kmeny bakterií a pozitivně působí i na střevní mikrobioty. Do jídelníčku je potřeba zařadit potraviny s vyšším obsahem vlákniny. Tu poskytne čerstvé ovoce a zelenina. Vyzkoušet se dá i ovoce sušené – fíky, švestky, meruňky, hroznové víno nebo jablka. Dobrou volbou jsou také ovesné vločky, celozrnné pečivo, ořechy nebo různé druhy semínek. Vlákninu obsahují i pohanka, kukuřice nebo luštěniny.Projímavě působí šťáva z kysaného zelí, jogurtová mléka, kefír nebo jogurty.Kromě vhodných potravin je potřeba stravu důkladně žvýkat a často polykat. Je-li strava dobře zpracovaná ústy a žaludkem, snáze pak pracují i střeva.
Těmto produktům se raději vyhýbejte
Některé potraviny jsou naopak zcela nevhodné. Mezi takové patří pečivo vyrobené z bílé mouky, rýže a pokrmy z ní připravované, těstoviny nebo hořká čokoláda. Pozor si dejte i na černý čaj.