Ryby
Ryby bychom měli zařadit do jídelníčku alespoň 2x týdně. Které jsou pro naše tělo velkým přínosem?
- Losos - Obsahuje velké množství tuku. Tento fakt z něj dělá dobrý zdroj vitamínu D. Velké množství obsahuje především losos aljašský.
- Makrela - Nabízí větší množství omega-3 mastných kyselin a cenné vitamíny a minerály.
- Platýs - Tato ryba má pevné bílé maso a sladší chuť. Kromě vitamínu D v něm nalezneme vitamíny skupiny B, fosfor, selen nebo omega-3 mastné kyseliny.
Houby
Představují jediný rostlinný zdroj vitamínu D. Rostou na slunci a skvěle absorbují sluneční záření. Kromě vitamínu D poskytnou našemu tělu také některé vitamíny skupiny B nebo měď. Za největší zdroj vitamínu D jsou považovány houby shitake.
Olej z tresčích jater
Je extrémně bohatý na vitamíny D a A a omega-3 mastné kyseliny. Je dostupný i ve formě kapslí. To je dobrá volba pro ty, kdo nemají rádi jeho výrazné aroma.
Hovězí játra
Jsou dobrým zdrojem vitamínu D. Kromě něho obsahují také vitamíny skupiny B, železo a bílkoviny.
Sýr ricotta
Mezi mléčnými produkty vyniká tento sýr vyšším obsahem vitamínu D.
Vejce
V malém množství nalezneme vitamín D i ve vejcích.