Přejít k hlavnímu obsahu

Důležitost vitamínu D a potraviny s jeho vyšším obsahem

Vitaminy

Vitamín D patří do skupiny vitamínů rozpustných v tucích. Tvoří se v kůži, pokud je vystavena slunečním paprskům. Jedná se o jedinečný vitamín, který je důležitý pro celou řadu tělesných funkcí. Kromě jiného udržuje silné kosti, svaly a zuby, řídí růst buněk, podporuje správné imunitní a nervosvalové funkce a naše celkové zdraví. Nedostatek vitamínu D může vést ke stavu, který se nazývá křivice. Kosti se nevyvíjejí a nefungují tak, jak by měly. Nejlepším přírodním zdrojem jsou sluneční paprsky. Pozor však na rakovinu kůže. Slunci bychom se měli vystavovat jen omezenou dobu. Vitamín D nabízejí i některé druhy potravin, které jsou běžně dostupné.

Ryby

Ryby bychom měli zařadit do jídelníčku alespoň 2x týdně. Které jsou pro naše tělo velkým přínosem?

  • Losos - Obsahuje velké množství tuku. Tento fakt z něj dělá dobrý zdroj vitamínu D. Velké množství obsahuje především losos aljašský.
  • Makrela - Nabízí větší množství omega-3 mastných kyselin a cenné vitamíny a minerály.
  • Platýs - Tato ryba má pevné bílé maso a sladší chuť. Kromě vitamínu D v něm nalezneme vitamíny skupiny B, fosfor, selen nebo omega-3 mastné kyseliny.

Houby

Představují jediný rostlinný zdroj vitamínu D. Rostou na slunci a skvěle absorbují sluneční záření. Kromě vitamínu D poskytnou našemu tělu také některé vitamíny skupiny B nebo měď. Za největší zdroj vitamínu D jsou považovány houby shitake.

Olej z tresčích jater

Je extrémně bohatý na vitamíny D a A a omega-3 mastné kyseliny. Je dostupný i ve formě kapslí. To je dobrá volba pro ty, kdo nemají rádi jeho výrazné aroma.

Hovězí játra

Jsou dobrým zdrojem vitamínu D. Kromě něho obsahují také vitamíny skupiny B, železo a bílkoviny.

Sýr ricotta

Mezi mléčnými produkty vyniká tento sýr vyšším obsahem vitamínu D.

Vejce

V malém množství nalezneme vitamín D i ve vejcích.

autor: www.tehotenstvi.cz | makawiel.cz
kategorie: Zajímavosti

Diskuze k článku