Na jakém principu mikrovlnné trouby fungují?
Tepelné zpracování pokrmu zajišťuje elektromagnetické záření se specifickou vlnovou délkou. Nazývané také mikrovlnné záření, způsobuje vznik elektromagnetického pole (EMP). Mezi další zdroje EMP patří mobilní telefony a další elektronika.
Může EMP představovat nebezpečí pro těhotnou ženu či miminko?
Dlouho diskutovanou spojitost mezi vystavením se EMP v těhotenství a vrozenými vývojovými vadami či nízkou porodní hmotností studie nepotvrdily. Závěr četných výzkumů zní, že téma vyžaduje hlubší prozkoumání, eventuálně pohled z odlišné perspektivy.
Zásady bezpečného používání mikrovlnné trouby v těhotenství
Pro získání jistoty, že při procházení kolem mikrovlnky vašeho kolegy zůstává miminko v bříšku v bezpečí, zkontrolujte těsnění zařízení. Moderní modely se z důvodu minimalizace rizik nespustí při poškození dvířek či poruchách jejich zavírání, takže vylučují potencionální nebezpečí.
Výzkum o bezpečnosti mikrovlnné trouby přinesl také následující zjištění:
- Datum výroby modelu je nepřímo úměrné riziku úniku vlnění.
- Vystavení se radiaci mikrovln může vést k závažným klinickým stavům, jako je potrat, malnutrice novorozence, narození dítěte s astmatem či neplodnost.
- Ženám, které mají obavy o optimální vývoj svého plodu, někteří odborníci doporučují po spuštění přípravy pokrmu udržovat dostatečnou vzdálenost od zařízení (stačí 1 metr), což zabrání potenciální expozici EMP. Vědecké kruhy se však shodují, že během prvního, druhého i třetího trimestru těhotenství nemohou mikrovlny těhotné ženě ani miminku způsobit újmu na zdraví.
- Nezapomínejte dodržovat obecné bezpečnostní zásady
Je bezpečné ohřívat či vařit v mikrovlnce výživu pro děti?
Historie vaření sahá až k prvnímu využívání ohně člověkem. U každé potraviny, která projde procesem ohřívání, dochází ke změně fyzické charakteristiky, chemické struktury a nutriční hodnoty. Proto se mnoho maminek obává účinků takto zpracované dětské stravy na citlivý organismus miminka. Provedené studie přitom nezjistily žádná rizika.
Zásady ohřevu jídla v mikrovlnné troubě pro kojence
- Pokrm vždy přikrývejte poklopem či talířem. Strava si tak zachová i svou vlhkost a šťavnatost.
- Vyhněte se ohřevu v plastových nádobách, jelikož mohou uvolňovat do stravy škodlivé chemikálie.
- Využívejte nádobí přímo určené do mikrovlnné trouby (ne však plastový typ).
- Hotový pokrm přeneste na jiné nádobí a nechte vychladnout na příjemnou teplotu. Protože mikrovlnná trouba zahřívá jídlo nerovnoměrně, je následně nutné potravu promíchat. Jinak hrozí popálení úst dítěte při konzumaci horkých částí pokrmu.
Mohu v mikrovlnné troubě ohřívat počáteční formule pro kojence?
V případě použití lahve či nádoby vhodné do mikrovlnné trouby je tento způsob tepelného zpracování bezpečný pro pokračovací i počáteční mléka. Volte střední teplotu ohřevu a nechte mikrovlny působit maximálně 15 sekund.
Před krmením miminka důkladně láhev protřepejte, aby došlo k vyrovnání teploty.
Pro zajištění maximální bezpečnosti dodržujte následující rady:
- Před tepelnou přípravou počáteční formule přístroj předehřejte
- Využívejte model zařízení s funkcí rozmrazování, kterou aplikujete na náhradní výživu pro kojence ještě před samotným ohříváním. Mezi odmrazováním a tepelnou úpravou by měla být co nejkratší časová prodleva, jinak může dojít k rozmnožení škodlivých mikrobů. Rozmrazování se provádí v nádobách určených do mikrovlnné trouby, nebo ještě lépe v nádobí vhodném pro odmrazování pokrmů v mikrovlnce.
- Ohřívat znamená ponechat pokrm v mikrovlnce do dosažení teploty varu. Tento proces zahubí v jídle potenciálně se vyskytující bakterie.
Je mikrovlnná trouba vhodná pro tepelné zpracování příkrmů pro kojence
Již od ukončeného 4. měsíce může miminko přejít na tzv. smíšenou stravu. Tradičně se příkrmy ohřívají ve vodní lázni, ale některé maminky volí mikrovlnou tvorbu pro svou rychlost tepelné úpravy.
Nesčetně výzkumů prokázalo, že vaření a ohřívání tímto potravin tímto způsobem je bezpečné. Naopak může být zdravější než jiné metody úpravy stravy teplem. Díky rychlosti procesu a minimálnímu použití tekutin dochází k zachování více vitamínů, minerálů a dalších živin než při využití klasického sporáku.
Nedisponuje-li tento šikovný kuchyňský přístroj rotační základnou, proces rozmrazování či ohřívání několikrát pozastavte a příkrm otočte (v rukavicích) manuálně. Kvůli odrážení mikrovln od stěn trouby vznikají uvnitř místa, kde se mikrovlny vzájemně tlumí, či naopak zesilují. Otáčení předejde nerovnoměrnému rozložení teploty pokrmu, kdy by se určité oblasti na pokrmu spálily, zatímco jiné ještě ani nerozmrazily.
Škodlivost na těhotné ženy ani na miminko nebyla prokázána
Navzdory pověrám o téměř démonických účincích mikrovlnné trouby, vědci neprokázali škodlivost tohoto typu ohřívání, vaření či pečení.
Geniální vynález, který poprvé ve velkém expandoval mezi spotřebitele díky levné japonské výrobě, tak mohou používat i těhotné ženy a maminky: pro přípravu pokrmů pro sebe i příkrmů a náhradního i mateřského mléka pro miminko.