Vitamin E se řadí mezi antioxidanty a v průběhu těhotenství posiluje tělo matky a jeho hladina v krvi matky má pozitivní vliv na růst plodu, chrání dítě před astmatem a dalšími alergiemi. Vitamin E chrání buňky a také účinně zasahuje v prevenci řady onemocnění, jako jsou ateroskleróza, kardiovaskulární onemocnění, stárnutí a Alzheimerova a Parkinsonova choroba.
K deficitu vitaminu E může dojít zejména při dodržování různých druhů diet, kdy je omezen příjem tuků, ve kterých je tento vitamin rozpustný. Diety jsou nejen proto, ale i pro celou řadu dalších důvodů v těhotenství nevhodné!
Ve spojení s vitaminem E skvěle funguje další důležitý prvek- selen, který např. pomáhá udržovat pružnost kůže, což oceníte v momentě, kdy se vám začne růst bříško a poprsí. Některým maminkám totiž napínání kůže způsobuje nepříjemné svědění.
Po narození miminka je vitamin E značně přínosný i v době kojení, kdy se nároky na výživu znatelně zvyšují. Optimální množství v tomto období je 19 mg vitaminu E denně.
Vitaminu E je hodně obsažen v rostlinných olejích, dále jej pak můžete do jídelníčku zařadit v podobě: lískových oříšků, margarínu, čerstvé bazalky, potočnice (bylina), petrželky, maliníkového čaje, kiwi (1,3 mg v 1 ks), pšeničných klíčků a endivii (salátová zelenina).
Těhotenství.cz, Foto: Pixmac