Přejít k hlavnímu obsahu

Čokoláda v těhotenství? Ano!

Dobrá zpráva pro všechny nastávající maminky: sníst přibližně 30 g čokolády každý den během těhotenství může pozitivně ovlivňovat růst a vývoj miminka. Tyto závěry obsahuje nová studie, která byla představena začátkem ledna na 36.ročníku odborné konference Pregnancy Meeting of the Society for Maternal-Fetal Medicine v Atlantě.

Čokoláda obsahuje flavonoidy

Flavonoidy, jinak nazývané také bioflavonoidy, či vitamín P, jsou látky náležející mezi rostlinné sekundární metabolity. Jsou známé pro své antioxidační působení. Celkem k flavonoidům patří asi 60 látek, které mají obvykle kladný vliv na lidský organismus, zvláště pak na cévy. (zdroj Wikipedie)

Flavonoidy jsou např. spojovány s nižším rizikem kardiovaskulárních problémů a pozitivním vlivem na hladinu cholesterolu. Obecně pak platí: čím tmavší čokoláda, tím více flavanoidů.

Některé dřívější výzkumy také prokázaly, že mírná konzumace čokolády během těhotenství může snížit riziko preeklampsie - kdy se snižuje krevní zásobení plodu v důsledku vysokého krevního tlaku matky.

Aktuální výzkum prokázal, že čokolády s nízkým i vyšším obsahem flavonoidů mají zcela stejný vliv

Výzkumu se zúčastnilo 129 nastávajících rodiček, které byly mezi 11 až 14 týdnem těhotenství. Všem ženám bylo provedeno těhotenské vyšetření, tzv. fetální Doppler, což je ultrazvukový přístroj používaný na zaznamenávání srdečního tepu plodu. Výsledky jsou pak indikátorem rizika preeklampsie nebo hypertenze.

Ženy byly náhodně rozděleny a měly konzumovat 30 g čokolády, buď s nízkým nebo s vysokým obsahem flavanoidů, denně po dobu 12 týdnů. Doppler test byl opět proveden po 12 týdnech.

Tým vědců zjistil, že nebyly zjištěny žádné rozdíly z hlediska preeklampsie, gestační hypertenze, placentární hmotnosti a porodní hmotnosti, mezi oběma skupinami maminek.

Nicméně vědci identifikovali výrazné zlepšení výsledků Dopplera testu u obou skupin maminek, což naznačuje, že čokoláda jak s nízkým či vysokým podílem flavonoidů může být pro růst plodu a jeho vývoj prospěšná.

Nic se ale nemá přehánět…

A to platí i s čokoládou v těhotenství. Strava nastávající maminky má být po všech stránkách vyvážená. To, že je možné zařadit na jídelníček čokoládu je fajn, je ale důležité si zapamatovat, že jiným efektem pojídání čokolády, může být i nadváha a obezita. Proto je dobré to i s čokoládou nepřehánět.

Také si přečtěte: Hříšné (ne)chutě v těhotenství: Jak na ně vyzrát?

Foto: Pixmac, Těhotenství.cz

Diskuze k článku

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA