Rovnováha vítězí
To, co může konzumovat dospělý, se pro děti občas nehodí. Musíte to mít na paměti, abyste dětem záměrně nepodlomili zdraví, nerozházeli jim hormony, neovlivnili špatným stravováním vývoj a nezadělali na trávicí potíže. Přistupujte k jídlu zodpovědně, abyste si o pár let nemuseli vyčítat, že má dítě zkažené zuby nebo přecitlivělý žaludek a pošramocená střeva. Na druhou stranu se nemusíte bát ukázat dítěti pestrou stravu se vším všudy. Není nutné, aby dvouleté dítě jedlo jen vývar s dušenou brokolicí a sušenky výhradně jen z datlové pasty. Střídmost je klíčem k úspěchu.
Cukr
Kolem cukru se toho napovídá až až. Rafinovaný bílý, třtinový, kokosový nebo med a jiná sladidla jako xylitol nebo stévie. Jen první zmiňovaný je pod palbou a ve velkém vyřazovaný z dětského menu. Pravda, ve vyšším množstvím tělu nesvědčí, může způsobovat poruchy pozornosti, negativně ovlivňovat činnost mozku a zadělat na celou řadu komplikací. Nehledě na snazší rozvoj zánětů u dívek. Pokud cukr dětem dodáváte s rozmyslem a chleba s medem nestřídají komerční sušenky, není se čeho bát. V běžné stravě sice cukr je, ale v množství, které dětem neublíží. A zvyknou si na něj. Pro dobrý pocit můžete bílou klasiku nahradit třtinovým cukrem a zvýšit spotřebu medu.
Perlivé nápoje
Většina limonád je silně slazená a chuť je uměle upravená, aby lahodila dětským jazýčkům. To nevěstí nic dobrého. Do tří let věku by mělo dítě pít jen čistou vodu, čaje a nárazově ovocné džusy nebo mošty. Sladká chuť do života dětí sice patří, ale u nápojů jde o zradu. U tekutin si neuvědomují to ohromné množství, které do sebe dostaly. A může přijít šok nebo se rozvinout toxické návyky, kterých se budete jen těžko zbavovat. Varování se týká i perlivých nápojů. Ani ty nejsou vhodné pro děti. Bublinky nedělají dobře jejich trávení, mohou vyvolávat zvracení a i po několika hodinách je trápit úpornými bolestmi břicha a křečemi. Stačí pár loků a problém je na světě.
Celozrnné pečivo
Spousta lidí dává přednost rohlíku s posypkou ze semínek a klasické pečivo stojí stranou. Stejnou úvahu používají i u jídelníčku pro děti. U nich to ale tak nefunguje. Dětské trávení není schopné strávit tak ohromné množství vlákniny, které přijme ze semínek a ořechů obsažených v celozrnném pečivu. Varování se ale netýká dýňových a slunečnicových semínek, která jsou pro děti velmi prospěšná a rozemletá je umí strávit už před prvním rokem.
Sůl a koření
Sůl nad zlato? Ano, ale jen v jídelníčku pro dospělé. U dětí by se jí mělo maximálně šetřit. Pokud osolíte polévku nebo kaši, v pořádku, je ale třeba dávat si pozor na skryté soli, které si hned neuvědomíte a mohou zvyšovat podíl sodíku v dětském organismu. To se týká mimo jiné uzenin nebo paštik. Ani vzdáleně to nemá se zdravým jídelníčkem nic společného. Přinejmenším stejně obezřetní musíte být i u koření. To je lepší nahradit zelenými bylinkami a chuť ovlivnit jen tak, aby byla jemná a příjemná. U chilli nebo pálivých papriček není o čem debatovat, jsou tabu. Pokud už se tak stane, děti je většinou vyplivnou. Pokud tedy nemají plné dutiny od rýmy. Pak špatně vnímají vůni i chuť a dávka něčeho ostřejšího jim může popálit sliznice.