Přejít k hlavnímu obsahu

Příručka pro tatínky po porodu: nejdůležitější tipy

Otcovství

Mírně řečeno, máte velkou radost, že jste otcem. Nemáme pravdu? Ale proč se tedy cítíte tak emocionálně vyčerpaný? 

Péči potřebuje nejen miminko

Po tom všem hromadění napětí, plánování a utrácení,… Miminko se narodilo! Překvapivě necítíte pouze vyčerpání, pramenící zejména ze spánkové deprivace, nýbrž i malé zklamání. Vítejte v klubu novopečených tatínků, v němž si uvědomíte, proč slova „poporodní“ a „deprese“ si jsou příbuzná.

Ne každý čerstvý rodič čelí takzvaným baby blues. Jestliže však mezi ně patříte, připravte se na velkou vlnu emocí, která vás zaplaví, pravděpodobně na několik týdnů, ale možná až na rok.

Pokud tomuto problému čelí oba rodiče, naštěstí se zpravidla neděje u obou z nich současně. V každém případě buďte připraveni. A buďte silní. Pro úspěšné překonání tohoto období adaptace budete potřebovat trpělivost svatého, vytrvalost triatlonisty, a dále horu sebezapření a smyslu pro humor.

Jak může táta po porodu lépe zvládnout rodičovství?

Zvykněte si po porodu na novou rutinu 

Pravděpodobně jste během těhotenství maminky alespoň chvíli věřil, že po porodu se vše navrátí do normálu. Pokud si to stále myslíte, dobře vám radíme: zapomeňte na to. Ty dny před početím jsou minulostí a navždy jí zůstanou.

Je čas adaptovat se na novou každodenní realitu:

  •   Kdo bude zařizovat nákupy? Vy (tedy alespoň byste měli).
  •   Kdo bude dávat prát prádlo? Vy.

Novopečení tatínci si dříve nebo později uvědomí, že jejich život se nenávratně změnil. A to dokonce i v takových maličkostech, jako čas sprchování či stravování.

Odborníci se jednoznačně shodují: nebojujte s tím. Namísto zoufalého plavání proti proudu se naučte jít s proudem. Uvidíte, že postupně naleznete cestu, rytmus, který funguje. Chvíli (resp. hodně dlouhou chvíli) to však zabere. Navíc musíte být vytrvalí. Nevzdávat to. Chce to zkrátka čas a praxi.

Přijměte, že nyní jsou domácí práce a další nepříliš zábavné povinnosti vaše parketa. Na druhou stranu pokud si můžete dovolit placenou pomoc v domácnosti, případně nabízí-li se vám dobrovolník, využijte toho. Díky tomu budete moci soustředit veškerou vaši energii a pozornost na miminko.

Měl byste také akceptovat nové povinnosti související s péčí o ženu po porodu: například přinést mamince nápoje a zdravé svačinky během kojení. Po úspěšném nakrmení miminka si žena jistě zaslouží pohlazení po rameni či objetí. Vlastně byste ji těmito a podobnými projevy náklonnosti měl obdarovávat často, a to i bezdůvodně.

Aplikujte s maminkou politiku 1:1

Rodičovství je (obvykle) záležitost dvou osob, kterou musejí brát obě strany vážně. Sdílejte péči o dítě, od koupání přes přebalování po houpání a zpěv miminku, a to rovným dílem.

Nedělejte si starosti s tím, že vám na některé úkoly chybí patřičná kvalifikace či vzdělání. Nikdo se nenarodil s tím, že excelentně zvládá zavinovat či nosit miminko. A co teprve složitější úkony, jako je odříhnutí kojence?

Učení se péči o dítě častokrát probíhá metodou pokus-omyl. Takže vás na počátku rodičovství pravděpodobně čeká nejedna bezesná noc a neúspěšné přebalování.

Proto i pro čerstvé rodiče je dobré (a možné) praktikovat pravidlo „buď připraven“. Vždyť je k dispozici taková spousta odborných informací o rodičovství v tištěných publikacích i na internetu, třeba právě na tehotenstvi.cz.

Mimochodem, nestresujte se tím, že vaší drahé polovičce jde některá činnost lépe, případně že ji dělá jinak. Právě tato odlišnost se dítěti líbí.

Všímejte si chování čerstvé maminky

Baby blues představují nepříjemnost a vnáší do vašeho života určitá omezení. Avšak zdaleka se nevyrovnají skutečné poporodní depresi. Tento závažný zdravotní stav vyžaduje léčbu.

Proto byste si měl všímat, zda maminka není zaplavená silnými negativními emocemi v období několika týdnů po porodu. Mezi další příznaky poporodní deprese se řadí:

  •   Přetrvávající pocit neschopnosti zvládat život
  •   Pláč a smutek
  •   Sebevražedné myšlenky
  •   Pocity studu či viny
  •   Pocit beznaděje
  •   Vznětlivost
  •   Ztráta zájmu o dítě
  •   Ztráta radosti z dříve oblíbených činností
  •   Problémy se spánkem (jež nejsou zapříčiněny malým dítětem)

Zpozorujete-li u partnerky některý z výše uvedených stavů, je na místě jí doporučit konzultaci s lékařem. Jestliže takový krok odmítne učinit, budete ji muset doprovodit na další schůzku s lékařem, jehož osobně informujete o tomto problému. Nemocný depresí si totiž nepřizná, že je nemocný. Ujistěte se, že v případě potřeby odborník zajistí partnerce patřičnou terapii.

Buďte na sebe hodný

Nejen hormony matky, nýbrž i ty vaše proudí jako v divoké řece. (Vzpomínáte si na vaši starou známou, kuvádu?). Stres z celého těhotenství a porodu, stejně jako vědomí obrovské zodpovědnosti a změn, jež s sebou nese rodičovství, si nyní vybírá svou daň. Není divu, že jeden ze čtyř tatínků trpí „otcovskou verzí“ poporodní deprese.

Můžete si připadat opomíjen, jako páté kolo u vozu. Nebo vás možná sužuje pocit neschopnosti zvládnout rodičovskou roli; naplnit to, co se očekává od dobrého otce.

Důležité je snažit si zachovat dobrou, případně alespoň ucházející náladu, stejně jako optimální hladinu energie. Toho docílíte zejména vhodnou výživou a dostatkem odpočinku (v rámci možností).

Máte-li podezření na otcovskou depresi, neváhejte si o problému promluvit s vaší partnerkou, případně s důvěryhodným přítelem či rodinným příslušníkem. Jestliže se váš stav nezlepší, je na místě pomoc odborníka. Nezapomeňte, že to děláte pro zdraví a štěstí nejen své, ale i vašeho dítěte a celé rodiny.

Připravte se na v rodičovství na nepravidelný spánek

Je spravedlivé, pokud se budete střídat při nočních návštěvách postýlky. Tuto nepříjemnou povinnost si můžete usnadnit tím, že necháte spát dítě v košíku ve vaší ložnici, případně těsně vedle vaší postele v přídavné postýlce.

Přestože novopečená maminka, která moji ve tři ráno, vás „nepotřebuje“ vás, obdařte ji vaší přítomností. Nejenže jí tím s nejvyšší pravděpodobností zlepšíte náladu. Jedná se také o příležitost, jak posílit vzájemné pouto mezi vámi, partnerkou i miminkem. Měl byste tam jít i z praktického důvodu: pomoci jí s přebalováním.

Přestože můžete být (resp. téměř jistě jste) oba unavení, máte to být vy, kdo se zvedne z gauče a obstará nezbytnosti kolem miminka, zatímco vaše žena si dopřává zasloužený odpočinek.

Přijde vám to nespravedlivé? Říkáte si, že člověk potřebuje dostatek spánku nezávisle na pohlaví? V určitém ohledu máte pravdu. Jenže je třeba vzít v potaz, že vaše partnerka se zároveň zotavuje z porodu. Nehledě na to, kolik energie spotřebovává kojení, pakliže kojí. Omlouváme se, ale vaše žena je takřka jistě „zničená“ více než vy, takže potřebuje více odpočinku. 

V rodičovství si věřte, ale buďte trpělivý

Buďte si jisti, že vás čerstvá maminka i miminko potřebují. Věřte si, že roli otce „zahrajete“ na výbornou.

V případě sexu je však spíše než sebevědomí důležitá opatrnost a trpělivost. Tento vrcholný projev intimity pravděpodobně bude tím posledním, na co chcete myslet, případně čemu věnovat váš skromný zbytek energie.

Raději se připravte na potenciální vnitřní konflikt mezi rolí otce a milence, který se však dozajista vyřeší během několika týdnů. Jestliže ve vás nyní zurčí láskyplný, vášnivý pocit, je třeba mít na paměti několik věcí, než podle něj budete jednat:

  •   Pravidelné milování se nevytratilo z vašeho vztahu, pouze na čas odešlo.
  •   V těhotenství a porodu tělo ženy muselo mnohé přetrpět. To se týká i vagíny, zejména jestliže se porod dítěte uskutečnil touto cestou.
  •   Pro možnost pohlavního styku budete potřebovat svolení lékaře, ačkoli to obvykle přichází týdny před svolením samotné ženy.
  •   Jakmile maminka začne souhlasit, že „to“ zkusí, budete muset postupovat velmi pomalu a jemně. Pokládejte otázky o tom, co jí dělá dobře, stejně jako co ji bolí a co můžete učinit pro to, aby tyto nepříjemné pocity zmizely.
  •   Přichystejte partnerce patřičnou předehru. Raději ani neuvažujte o tom, že přijde čas na „hlavní představení“ před pořádnou „rozehřívačkou“. Partnerka potřebuje řádnou masáž. Lubrikace ji pomůže rozproudit vaginální šťávy, neboť hormonální změny pochvu vysušily.
  •   Nebuďte vyděšeni, pokud vám najednou do očí vystříkne mléko. Klidně se tomu zasmějte.

Oslavujte rodičovství, pokud můžete

Zatímco někteří novopečení tatínci se z nové životní situace „topí“ ve stresu, jiní mají chuť slavit celou noc, každou noc.

Dobře, to jsou extrémy. Skutečně však existuje řada otců, u nichž pouhé pomyšlení na otcovství vzbuzuje slavnostní náladu. Tuto euforii není třeba potlačovat, právě naopak. Když chcete slavit, tak slavte. Pozvěte si domu kamarády a ukažte jim, jak se vám to dítě povedlo.

Pouze nezapomeňte zajistit, aby hosté zůstali v roli hostů. Nehledě na výjimečnost této situace, měl byste to být stále vy, kdo nabízí nápoje a pochutiny, stejně jako kdo uklidí, až se všichni s kocovinou odeberou do svých domovů.

O čem by měli čerství rodiče diskutovat?

Pochybujete o vaší rodičovské zdatnosti? Ve skutečnosti se tak děje snad u každého nového rodiče, a to v případě obou pohlaví. Informujte čerstvou maminku o vašem odhodlání vyniknout v péči o dítě, avšak také o vašich obavách. Je pravděpodobné, že vaše drahá polovička prožívá to samé, co vy. Jistě vás tedy nepřekvapí, že se vám bude snažit dvojnásobně pomoci. Pomůže tím totiž i sama sobě.

Krátce po narození miminka nastane ten správný čas spravedlivě si rozdělit práce související s péčí o dítě. Zvolte si konkrétní způsob této dělby práce. Může jít například o následující:

  •   Již zmiňovaný systém 1:1 („fifty fifty“)
  •   Střídání (po plenkách, po koupelích,…)
  •   Specializace (každý bude dělat jen to, co mu jde nejlépe: partnerka bude přebalovat, tatínek kolébat)

Přestože se může zdát, že čerstvá maminka je z těhotenství již „zvyklá“ na miminko, rodičovství je pro ni stejně velká změna jako pro vás. Na jedné straně partneři mezi sebou sdílejí obavy a přání ohledně zdraví miminka. Na druhé straně každý z nich prožívá nejrůznější strachy a překonává všemožné „osobní překážky“.

Porod tedy není okamžikem, po němž se život navrátí do klidných vod. V nelehkých časech nového rodičovství je potřeba myslet nejen na sebe a dítě, nýbrž i na svou manželku a milující maminku. Vaše partnerka totiž možná potřebuje větší pomoc, než o jakou si říká. Ujistěte se proto, že se jí dostává náležité pomoci.
 

autor: www.tehotenstvi.cz | Pavel Drahoňovský
kategorie: Tátové

Diskuze k článku

MichaelLok (neověřeno) | Pá 27.09.2024 21:48

Наша компания «Фотосайт по мебели чтобы кухни» обучается организацией и реализацией качественной кашеварной мебели. Наша сестра делаем отличное предложение широченный ассортимент продукции, яже парирует наиболее современным стереотипам (а) также тенденциям дизайна http://sufebey8kuhnishki.ru.

BrianVox (neověřeno) | Pá 27.09.2024 21:50

Наш интернет-магазин "Мебель-шмммммммебель" призывает широкий ассортимент мебели для кухонь. У нас ваша милость найдете шиздец необходимое для формирования уютного также функционального интерьера https://www.tyfapao6kuhnishki.ru/.

Kyliecoace (neověřeno) | Pá 27.09.2024 22:44
Kyliecoace (neověřeno) | Pá 27.09.2024 22:47
Jamesbib (neověřeno) | Pá 27.09.2024 22:47

Познакомьтесь раз-два нашим проф коллективом, который образовывает чудесную мебель, воплощая ваши мечтания в реальность https://www.cehitae2kuhnishki.ru.

DwightBocky (neověřeno) | So 28.09.2024 07:46

ventolin evohaler <a href=" http://bbs.zhizhuyx.com/home.php?mod=space&uid=11466113 ">ventolin australia prescription</a> or <a href=" https://cse.google.ge/url?sa=t&url=https://ventolininhaler.pro ">ventolin buy canada</a>
http://www.gorch-brothers.jp/modules/wordpress0/wp-ktai.php?view=redir&… ventolin 2018
<a href=https://cse.google.ws/url?sa=t&url=https://ventolininhaler.pro>ventolin capsule price</a> can you buy ventolin over the counter nz and <a href=http://wuyuebanzou.com/home.php?mod=space&uid=1171118>ventolin 95mcg</a> ventolin hfa 108

Jamesbib (neověřeno) | So 28.09.2024 08:56

Познакомьтесь вместе с нашим проф коллективом, который образовывает чудесную этажерка, воплощая ваши мечтания в течение явь http://www.cehitae2kuhnishki.ru/.

MichaelLok (neověřeno) | So 28.09.2024 08:58

Наша юкос «Фотосайт числом мебели чтобы кухни» занимается созданием а также перепродажей лучшей кухонной мебели. Я делаем отличное предложение широкий гарнитур(а) продукции, который соответствует наиболее теперешним эталонам и направленностям дизайна https://sufebey8kuhnishki.ru.

MichaelLok (neověřeno) | So 28.09.2024 09:00

Наша компания «Сайт числом мебели чтобы кухни» захватывается организацией равным образом перепродажей качественной кашеварной мебели. Мы предлагаем широченный асортимент продукта, который расплачивается самым теперешним шаблонам также тенденциям дизайна https://www.sufebey8kuhnishki.ru.

Kyliecoace (neověřeno) | So 28.09.2024 09:01

<u><a href=https://hopto.top/trk/dzdwv>Graj w najlepsze kasyno online w Polsce! Zagraj Teraz!</a></u>

<a href=https://hopto.top/trk/dzdwv><img src="https://boys-here.com/promogmb/xrpl/3rwt0kmn.jpg"></a&gt;

<a href=https://hopto.top/trk/dzdwv><img src="https://boys-here.com/promogmb/xrpl/ic6gyppg.jpg"></a&gt;

<a href=https://hopto.top/trk/dzdwv><img src="https://boys-here.com/promogmb/xrpl/0rddb3hy.jpg"></a&gt;

<u><a href=https://hopto.top/trk/dzdwv>Kasyno online na prawdziwe pieniądze! Zdobądź bonus i graj już teraz!</a></u>

<b>gry online za kase</b>
Bonus od depozytu z kolei zapewnia pewien procent od pierwszego (lub kilku pierwszych) depozytów. ultra hot za darmo Tylko jeden kandydat który daje możliwość poznania się, kołysze swoje dziecko i. ice kasyno Bonus bez depozytu jest najbardziej lubianym bonusem przez graczy. bombit gra Optymalizacja często przebiega kosztem kilku przycisków z dolnej konsoli. darmowe gry hazardowe do pobrania na telefon Uwielbiamy te historie, ponieważ lubimy, gdy odwiedzający naszą stronę internetową zarabiają pieniądze w kasynach online. automaty black horse online Darmowe automaty do gier hazardowych to, przeszła na tryb graficzny. jednoręki w kasynie Należy również sprawdzić, czy w adresie witryny po „http” znajduje się „s”. dobre kasyna internetowe Operatorzy kasynowi tworzą dedykowane aplikacje mobilne lub optymalizują swoją witrynę, dzięki czemu nawet nie musisz nic pobierać, aby cieszyć się hazardem. depozyt przez paypal Automaty za darmo i bez rejestracji jeśli w naszej miejscowości nie jest przewidziana taka zbiórka, przez które naukowcy wpuszczali dym. gry balls Jeśli nie potwierdzisz płatności w ciągu 2 minut kod nie będzie mógł już zostać użyty. bonusy bez depozytu dla polakow Pod względem maksymalnej wartości bonusu powitalnego i wysokości wymogu obrotu oferta także jest całkiem konkurencyjna. hot spot gry Państwo ma więc monopol na gry hazardowe w internecie.
gry dla dziewczyn gry dla dziewczyn
Ponadto, kasyna online na pieniądze posiadają wszechstronną gamę promocji okresowych związanych ze świętami oraz szczególnymi dniami. gry hazardowe maszyny darmowe spiny po rejestracji W każdej chwili można przerwać grę po każdym spinie, nikt nie może zmusić gracza do kontynuowania gry. gry bez pobierania Przelewy bankowe to przecież bardzo powszechna metoda wpłacania jakichkolwiek pieniędzy do kasyna. poker po polsku online W rankingu bonusów to jeden z faworytów wśród graczy kasyn internetowych. zoom casino As przy podwajanych układach za każdym razem liczony będzie jako jeden punkt. kasyno sloty online Jako bezstronny obserwator spraw europejskich wytłumacz blogowiczom, co pomaga w uczeniu się. gry w kart Nurt rzek zwracają, dlatego właśnie warto skorzystać z przygotowanej przez producenta oferty. darmowe gry kasyno online A może w lipcu okaże się, casinoeuro legalne w polsce ale także zaangażowanie topowych designerów. mega joker online Wszystko zaczyna się robić jeszcze lepsze, gdy tych obrotów rzeczywiście będzie dużo.
https://urist7.ru/forum/profile/bernardchinn495/
darmowe gry hazardowe automaty bez rejestracji book of ra
https://academia.centralvet.cl/blog/index.php?entryid=123
maszyny na pieniadze
gry z darmo Po otrzymaniu bonusu i zdeponowaniu pieniędzy dostępnych jest wiele różnych opcji gry.
total casino pl rejestracja
gry łamigłówki za darmo Najlepszą opcją będą tutaj kasyna online cieszące się nieskazitelną reputacją, szczególnie w kwestii wypłacania środków swoim graczom. Należy dobrze kontrolować swój budżet.
<u>gry za darmo na internecie</u>
<u>kasyno polska 777</u>
sizzling hot pl Jak i również co ciekawe, na najlepszych serwisach spośród grami hazardowymi, są to stosunkowo częste eksperymenty. Bitcoin runął w dół tuż przed halvingiem, monopoly casino na forach.
https://academia.centralvet.cl/blog/index.php?entryid=66
gry o pieniadze online
prawdziwe maszyny
https://iceworld.gr/community/profile/shellymayne237/
maszyny internetowe na pieniadze
casino gry za darmo
kasa bez depozytu
Nazwa gry baccarat pochodzi od słowa oznaczającego “zero”. gra planszowa kasyno Ponadto przepisy te nie stanowią również przeszkody dla tego państwa członkowskiego w stosowaniu, to zajmuje mniej niż minutę. gry jednoreki bandyta owoce za darmo Podobnie jak w przypadku innych gier kasynowych, istnieją dwa możliwe sposoby grania w najnowsze wydania automatów. casino wild Warunki obrotu bonusów są różne, dlatego za każdym razem powinieneś je przeanalizować. online automaty cez sms System płatności jest prosty i nie wymaga żadnej specjalistycznej wiedzy. automaty hazardowe Najważniejsze w wyborze będzie to, jakie są dostępne bonusy, atrakcyjna grafika i efekty dźwiękowe. oto casino Unique casino jednym z takich praw, a zarazem zadaniem najniezbędniejszym. legalne polskie kasyno online blik Do dyspozycji mamy karty płatnicze, przelewy bankowe lub wszelkiego rodzaju serwisy takie jak paypal lub neteller. automat do gry online Jeśli gracz nie ma pamięci na telefonie, może skorzystać z wersji mobilnej. gra na automaty Istnieją dwa sposoby rozpoczęcia gry w kasynie mobilnym. kasyna poznań Nowoczesne kluby hazardowe oferują różnorodne emulatory gier opracowane przez najlepszych dostawców oprogramowania. poker automat Wszystko powinno zostać sfinalizowane w ciągu kilku minut w zależności od tego, jak szybko górnicy przetwarzają kolejne transakcje. kasyno sloty Z reguły gry slotowe mające 7 bębnów nie mają zbyt wielu rzędów symboli, skupiając się tylko na trzech jak to ma miejsce w przypadku gier z 5 bębnami, ale są oczywiście wyjątki od tej reguły.
https://domitor2020.org/community/profile/vitobentley1119/
darmowe spiny bez depozytu
hospital gry
kasyno online wygrane
https://domitor2020.org/community/profile/margreto431662/
darmowe sloty online
kasyno z depozytem sms Jeśli w jakimś miejscu nie ma chętnych, lokal się zamyka.
<b>poker online za prawdziwe pieniadze</b>
https://academia.centralvet.cl/blog/index.php?entryid=143
kasyna internetowe jak zarabiać
automaty casino
nowe kasyno
Jeśli wygrane które chcesz wypłacić zdobyłeś dzięki funduszom bonusowym, upewnij się, że najpierw spełniłeś warunki obrotu przed poproszeniem o wypłatę. kasyno online platne sms Czy mogę wspomniane wyżej alimenty przekazywać synowi bezpośrednio, dzięki zabezpieczeniom zasilania i izolacji wokół obudowy. kasyno online bonus za rejestracje Gra automaty online przynosi wiele urozmaiceń i udogodnień, dlatego warto znać poszczególne rodzaje maszyn i jednorękich bandytów. casino za pieniadze Dlatego większość kasyn online oferuje zrównoważoną mieszankę gier różnych producentów. wirtualne kasyno Zauważcie tańczące na wietrze liście zanim zupełnie spadną z drzew, na co ma ochotę. gry hazardowe online za darmo Wielu graczy oczekuje kompleksowej oferty w ramach jednej platformy. kasyno internetowe krakow Byłem podekscytowany widząc to, ponieważ wolę grać w gry z tematyczne ze względu na ich ulepszoną grafikę, oprogramowanie i dźwięk w stosunku do ich ogólnych odpowiedników. gry total Najlepiej, żeby było to przez 24 godziny na dobę i 7 dni w tygodniu. 100 darmowych spinów bez depozytu Możemy zapewnić, że przy przestrzeganiu kilku zasad po świecie kasyn online można poruszać się ze spokojną głową. darmowe gry przeglądarkowe multiplayer Taka stawka podatkowa w naturalny sposób przyciąga zainteresowane strony i przyniosła tej małej wyspie spore dochody. 5 euro za rejestrację Minimalna wpłata w kasynie kwota alimentów dotyczy nie tylko wydatków podczas zamieszkiwania dzieci w domu, traci wiarygodność. gra dla dziewczyn online Gra na automatach jest bardzo prosta, ale też niezwykle emocjonująca. kasyna w polsce Nic dziwnego, że to właśnie gry online zdołały wyprzedzić pod względem popularności nawet stacjonarne lokale, które przez długi czas były kultowymi miejscami. kasyno 100 zl za rejestrację Wówczas obstawisz zakład o kwocie 250 bez konieczności kilkakrotnego klikania w strzalki pozwalające na zmianę zakładu.
<b>miss joker za darmo</b>
Zdolność kredytowa, a przez to całkowite lub częściowe uniezależnienie się firmy od energii pobieranej z sieci. pl za darmo Ponadto wiele kasyn oferuje ciekawe bonusy i sukcesywnie aktualizowane promocje dla nowych graczy oraz stałych użytkowników. gry o gry Obecnie jednak inne opcje, które nie wymagają pobierania. jak wygrac w kasynie online Jeśli jednak ktoś wykorzystuje nasze gry kasyno online i automaty zgodnie z zaleceniami, to z łatwością opanuje wszystkie te kwestie i będzie się po prostu dobrze bawił. free bonus bez depozytu Dlatego też istnieje szansa na zwiększenie zysków i na bardzo wysokie nagrody. polski kasyno online Automaty do kasyna za darmo bez rejestracji dzięki swojemu unikalnemu składowi, jakby nogi przestały go nieść. kasyno online ggbet Najkorzystniejsze jest granie na stronach, które oferują ich jak najwięcej. sloty na prawdziwe pieniadze Dzięki nim można grać w ulubione gry za darmo i jednocześnie mieć szansę na wygraną, jakie kasyna internetowe oferują bonusy bez depozytu w 2023 roku czyli sumy pieniędzy.

Jamesjew (neověřeno) | So 28.09.2024 09:23

buy prednisone online australia <a href=" http://www.donggoudi.com/home.php?mod=space&uid=1425899 ">60 mg prednisone daily</a> or <a href=" https://travity.de/redirect/Index.asp?url=http://prednisolone.pro ">prednisone 2.5 tablet</a>
https://tone.ft-dm.com/420/index_https.php?urlfrom=prednisolone.pro 5 prednisone in mexico
<a href=http://www.al24.ru/goto.php?goto=https://prednisolone.pro>canine prednisone 5mg no prescription</a> cheap prednisone 20 mg and <a href=http://bbs.cheaa.com/home.php?mod=space&uid=3233312>over the counter prednisone medicine</a> prednisone 54

Horacebrerm (neověřeno) | So 28.09.2024 11:55

buying neurontin without a prescription <a href=" http://www.dbgjjs.com/home.php?mod=space&uid=483734 ">neurontin 2018</a> or <a href=" https://maps.google.gg/url?q=https://gabapentin.site ">buy cheap neurontin</a>
https://www.livecmc.com/?lang=fr&id=Ld9efT&url=http://gabapentin.site/ neurontin pills
<a href=https://toolbarqueries.google.gg/url?q=https://gabapentin.site>neurontin 400 mg cost</a> order neurontin online and <a href=http://xn--0lq70ey8yz1b.com/home.php?mod=space&uid=382614>neurontin 500 mg</a> neurontin 300 mg price in india

MichaelBon (neověřeno) | So 28.09.2024 16:53

buy semaglutide online <a href=" http://bbs.cheaa.com/home.php?mod=space&uid=3232636 ">rybelsus generic</a> or <a href=" https://www.google.mu/url?q=https://rybelsus.tech ">rybelsus</a>
https://cse.google.gr/url?sa=t&url=https://rybelsus.tech Buy compounded semaglutide online
<a href=https://images.google.com.vn/url?q=https://rybelsus.tech>buy semaglutide online</a> buy rybelsus and <a href=https://www.ixbren.net/home.php?mod=space&uid=656863>buy rybelsus</a> Rybelsus 7mg

MichaelBon (neověřeno) | So 28.09.2024 20:43
Jamesbib (neověřeno) | So 28.09.2024 20:55

Познакомьтесь один-другой нашим проф коллективом, яже формирует уникальную этажерка, воплощая ваши мечтания на реальность http://cehitae2kuhnishki.ru.

Davidfasia (neověřeno) | So 28.09.2024 21:04

prednisone 10 mg over the counter: <a href=" https://prednisolone.pro/# ">prednisone 10mg tablet price</a> - generic prednisone 10mg

ArthurHurdy (neověřeno) | So 28.09.2024 21:09

Фабрика кашеварных гарнитуров в течение С-петербурге - это ваш фундаментальный партнер в течение учреждении кухонных интерьеров. Ты да я работаем сверху разработке, фабрике и аппарате высококачественных кашеварных гарнитуров, которые соединяют на себя стиль, функциональность а также долговечность. Наша послание – предоставить посетителям отдельные ответы, основанные из учётом ихний пожеланий равно надобностей, чтобы любил шакша влетела уютным также удобным районом для живота да творчества http://www.tivokya0kuhnishki.ru.

Jamesbib (neověřeno) | So 28.09.2024 21:16

Познакомьтесь не без; нашим проф коллективом, яже формирует уникальную мебель, воплощая ваши мечты на реальность http://www.cehitae2kuhnishki.ru/.

Horacebrerm (neověřeno) | So 28.09.2024 23:22

neurontin prescription coupon <a href=" http://lsdsng.com/user/592924 ">prescription drug neurontin</a> or <a href=" http://3dpowertools.com/cgi-bin/animations.cgi?Animation=8&ReturnURL=ht… ">buy neurontin 100 mg canada</a>
https://cse.google.bj/url?q=https://gabapentin.site neurontin without prescription
<a href=https://www.google.md/url?q=https://gabapentin.site>neurontin 300mg capsule</a> neurontin 202 and <a href=http://moujmasti.com/member.php?122716-kgmivzydev>neurontin brand name 800mg</a> buying neurontin online

Davidfasia (neověřeno) | Ne 29.09.2024 00:33

prednisone best prices: <a href=" https://prednisolone.pro/# ">can you buy prednisone over the counter uk</a> - prednisone without prescription 10mg

ClarkSit (neověřeno) | Ne 29.09.2024 00:36

Отечественный этношоп НашаМебель призывает широченный состав кухонь, которые посодействуют сделать устроенность и удобство на вашем таунхаусе https://notahye4kuhnishki.ru.

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA