V těhotenství jí žena za dva a veškeré živiny z potravy putují placentou k nenarozenému miminku. Jídelníček v těhotenství má schopnost zajistit správný růst a vývoj miminka, stejně jako přivodit plodu nesčetně komplikací. Obklopeny mýty a „zaručenými“ radami babiček na jedné straně a názory lékařů na straně druhé, budoucí maminky se stěží orientují, co jíst a nejíst v těhotenství. Jednu z nejspornějších potravin v těhotenství představují houby. Jak se to s nimi tedy má?
Sedmero bezpečné konzumace hub v těhotenství
Obecně platí, že pokud vám houby nepůsobily nepříjemnosti před početím, můžete stejný typ konzumovat i během těhotenství, a to klidně ve větším množství. Dodržujte však následující zásady:
- Nakupujte a konzumujte „poklady lesa“ v čerstvém stavu.
- V žádném případě nejezte syrové houby, jež mohou představovat zdroj nebezpečných plísní a bakterií, včetně listérie. Těhotnou ženu po konzumaci napadených hub čeká naštěstí často pouze nevolnost. Miminku však hrozí závažná zdravotní rizika, včetně vývojových vad, předčasného porodu i úmrtí v děloze. Houby v syrovém stavu se navíc ukázaly jako rakovinotvorné pro plod i ženu. Veškeré prospěšné látky se z hub uvolní pouze po adekvátním uvaření.
- Pohledem zkontrolujte stav hub, aby nebyly hnijící, promačkané, drolící se apod. Produkty z obchodu zkonzumujte před skončením minimální trvanlivosti.
- Před tepelnou úpravou nezapomeňte každý kus důkladně umýt.
- Zařazujte houby do těhotenského jídelníčku postupně a s delšími rozestupy. Odhalíte tak případné vedlejší účinky a alergické reakce s nimi spojené. Pokud se u vás projeví závažnější klinické stavy, navštivte lékaře.
- Vyhněte se v těhotenství ochutnávání nových druhů hub a experimentování s potravinami obecně.
- Nejste–li si naprosto jistá svým určením, houbu zahoďte, eventuálně požádejte o identifikaci houbařskou poradnu.
Sedmero látek, kvůli kterým se vyplatí konzumovat houby v těhotenství
Ať už z českých lesů či vzdálených zemí, ty jedlé zpravidla představují cenný zdroj živin, zejména těch prospěšných v těhotenství. Mezi hlavní látky, které přinášejí těhotné ženě i miminku pozitivní účinky na zdraví, patří:
- B-komplex (konkrétně thiamin (B1), riboflavin (2), niacin (B3) i kyselina pantothenová (B5)
- Vitamín D
- Bílkoviny
- Rozpustná vláknina
- Železo
- Antioxidanty
- Stopové prvky (draslík, zinek a selen)
Podtrženo sečteno, houby znamenají řešení, jak vylepšit pokrm po chuťové i zdravotní stránce, a přitom ukočírovat příjem tuku, sacharidů i kalorií.
Houby obsahují pouze 22 kcal na 100 g.
Jaké houby jsou v těhotenství nejzdravější?
Na talíři těhotné ženy se mohou objevit žampiony i hřiby, stejně jako exotické houby shiitake, reishi či maitake.
Ty nejzdravější druhy nejen posilují imunitu, ale dokonce představují spojence v prevenci rakoviny. Léčivé houby mohou nabízet řadu dalších zdravotních výhod: od ochrany jater přes udržování optimálního krevního tlaku po snižování hladiny cholesterolu.
Farmaceutický průmysl potvrzuje výjimečný léčivý potenciál zdraví prospěšných hub, jako je jidášovo ucho či hlíva ústřičná.
Pozor na halucinogenní houbičky
Známé také jako lysohlávky, svým účinkem na kognitivní funkce představují smrtelné riziko pro vyvíjející se plod v děloze.
Pod vlivem drogy více hrozí těhotné ženě poranění (např. při řízení automobilu) z důvodu snížené kvality vědomí, a tím i ohrožení zdraví miminka v bříšku.
Ačkoli oficiální medicína vylučuje u „houbiček“ jakékoli pozitivní účinky na zdraví, některé kultury a skupiny obyvatel věří v jejich přínosy pro duši i tělo. Pokud se k nim řadíte, těhotenství přesto není vhodnou dobou pro konzumaci halucinogenních hub!
Stanovení konkrétních rizik, jaké látky obsažené v lysohlávkách mohou u plodu vyvolat, vyžaduje hlubší studie. Samotný fakt, že hrozí vznik fyzických vývojových vad, by se měl stát u těhotných žen přirozenou překážkou pro zájem o tyto drogy.
Houby si získaly popularitu v mnoha kulturách. Ať už zamíchané v těstovinách či obložené na pizze, potěší vaše oči i chuťové buňky.
Pro organismus představují doslova injekci zdraví prospěšných látek. Těhotné ženy by si však měly dvakrát ověřit, že tyto dary přírody prošly dostatečnou tepelnou úpravou.