Chřest První zmínky o chřestu pocházejí ze starověkého Egypta. Dalšími průkopníky byly Římané. Dnes se chřest pěstuje ve Španělsku, Mexiku, Francii.
Čím chřest vyniká
Chřest obsahuje oligosacharid zvaný inulin (velké množství lze nalézt v cibuli a česneku), který se řadí do rozpustné vlákniny. Ačkoliv vlákninu nedokážeme trávit, je tato rozpustná vláknina „potravou“ pro bakterie tlustého střeva. Ty je fermentují na mastné kyseliny s krátkým řetězcem (tzv. SCFA), které jsou energetickým substrátem pro buňky tlustého střeva. Mimo to vláknina mění střevní mikroflóru. Snižuje zastoupení hnilobných bakterií ve prospěch aerobních. Neboli aktivita prospěšných bakterií vzroste a nepřátelské bakterii budou mít menší šanci se uchytit. Toto vše působí jako prevence proti vzniku rakovině.
Chřest a těhotenství
Přemýšlíte o miminku či jste v prvních fázích těhotenství, snažte se pravidelně přidávat chřest do vašich jídel. Hrníček chřestu totiž obsahuje přibližně 250 µg kyseliny listové (DDD je asi 400 µg), vitaminu ze skupiny B. Ten je potřebný pro správné dělení buněk, diferenciaci tkání a podporuje růst plodu.
Ovšem pozor, chřest musí být nevařený! Vařením se totiž zničí téměř 95 % kyseliny listové. Nedostatek kyseliny listové během těhotenství je spojen s několika případy vrozených vad jako např. rozštěp páteře apod. Nedostatek této kyseliny je ostatně nejčastějším mezi nedostatky vitaminů na světě. Proto by se měla konzumace špenátu, brokolice, růžičkové kapusty a samozřejmě chřestu.
Tip na recept: Chřest se šunkou a sýrem
Akreditovaný výživový poradce Štěpánka Procházková
www.vyzivovy-poradce.net
Těhotenství.cz