Přejít k hlavnímu obsahu

Hrozny v těhotenství

hrozny, těhotenský jídelníček, imunita, antioxidanty, kyselina listová, vláknina, hořčík, vápník, železo, cholesterol, nadváha, pálení žáhy, cukrovka, alegrgie

Zahrnutí hroznů do těhotenského jídelníčku je tématem do diskuse. Mnoho maminek tvrdí, že jíst hrozny během těhotenství je naprosto v pořádku, vždyť hrozny přece obsahují spoustu tělu přínosných živin a není se tedy čeho bát. Existují však i jiné názory, které s tímto nesouhlasí a tvrdí že je lepší se hroznům během 9 měsíců těhotenství vyhýbat. Jak to tedy je?

Hrozny tvoří přibližně z 80 – 90% voda, procento cukru je kolem 10 – 30 %. Je pravdou, že hrozny mají vysokou nutriční hodnotu a obsahují opravdu řadu živin, které tělo těhotné potřebuje. V určitých případech, může ale konzumace většího množství hroznů způsobit problémy.

Proč jíst hrozny:

  • Hrozny pomáhají zlepšovat imunity, jsou totiž bohaté na antioxidanty, čímž pomáhají bojovat např. proti různým infekcím a zánětům.
  • Jsou dobrým zdrojem kyseliny listové, která je nezbytná pro zdravý vývoj těhotenství a miminka.
  • Jsou bohaté na vlákniny, pomáhají tak v případě zácpy, která často maminky trápí.
  • Jelikož obsahují hořčík, rovněž pomáhají proti svalovým křečím, dalšímu těhotenskému problému.
  • Červené hrozny jsou bohaté na železo, pomáhají tak proti anémii. Nízký příjem železa může zvýšit ženské riziko předčasného porodu a riziko narození dítěte s nízkou porodní hmotností.
  • Snižují hladinu cholesterolu.
  • Jsou zdrojem vápníku, který pomáhá naoř. udržovat zdravé zuby maminky.

 

Na co si dát pozor:

Problémy mohou nastat především při jak jednorázové, tak i dlouhodobé konzumací většího množství hroznů.

  • Požití opravdu většího množství hroznů může způsobit průjmy, nadýmání nebo bolesti břicha.
  • Sladké hrozny mají vysoký obsah kalorií a mohou způsobit nadměrné zvýšení váhy těhotné.
  • Kyselé hrozny mohou způsobit pálení žáhy.
  • Ke konci posledního trimestru může větší konzumace hroznů způsobit nadváhu u miminka.
  • Hrozny je lepší jíst spíše samostatně než v kombinaci s jiným ovocem, protože to může způsobit zažívací potíže. Rovněž se nedoporučuje hrozny zapíjet mléčnými výrobky nebo minerálkou.

Které nastávající maminky by se měly hroznům vyhnout?

  • Těhotné, které mají nadváhu.
  • Těhotné, které jsou alergické na hrozny.
  • Těhotné s cukrovkou.
  • Těhotné se žaludečními problémy.

Dá se tedy říci, že mít v těhotenském jídelníčku i hrozny je zcela v pořádku, jen je vhodné se jimi příliš nepřejídat a neriskovat tak možné nevolnosti nebo jiné problémy.

Těhotenství.cz