Přejít k hlavnímu obsahu

Pryč s dudlíkem

Dudlík

Děti mají svoje rituály a za žádnou cenu se jich nechtějí vzdát. Občas je to běh na dlouhou trať, kdy nechcete prcka rozplakat a rozmrzet, na druhou stranu máte svoje postupy, čas běží a je třeba posunout se ve vývoji dál. Odebrání dudlíky patří k těm nejtěžším momentům. 

Na nule 

Jsou děti, které o dudlík nezavadí pohledem, nezajímá je, nepotřebují takový stimulant ke spánku ani k utlumení emocí v čele se vztekem nebo agresí. Je jich ale poměrně málo a většinou není v silách rodiče to ovlivnit. Pokud kojenec dudlík vyžaduje, nemá smysl mu ho odpírat. Má sice své zastánce i odpůrce, ale ti nejmenší si většinou intuitivně řeknou, co je pro ně nejlepší. Stačí jim naslouchat a často tak předejít mnoha komplikacím a nocím plným křiku. 

Běžně se udává, že do dvou let věku je používání dudlíku zcela v pořádku. Pak už je třeba zapracovat na jeho odstranění a zpřetrhat jeho vztah s dítětem. Nejde totiž jen o zdravotní vliv, ale i emoční provázanost, která by se mohla negativně podepsat na dalším vývoji, růst zubů nebo progres v řeči. 

Načasování

“Konec dudlíků” není v první řadě ani tak o zvolené metodě, jak se tohoto dětského nešvaru zbavit, ale především o správném načasování, kdy rodiče vycítí moment, kdy je dítě připravené se své vášně vzdát. Je třeba opravdu bedlivě sledovat i ty nejmenší nuance a vyvarovat se odebrání ve chvíli, kdy dítě prochází dramatickou změnou nebo se učí něčemu novému, na co je třeba velká soustředění a trpělivost. Zbavuje se plenek přes den? Nastupuje do jesliček? Stěhujete se? Očekáváte příchod sourozence? Rostou mu zuby nebo polehává se zánětem středního ucha? Otec odjel na měsíc na služební cestu? Zemřel pes? Nechte vyřazení dudlíku na dobu, kdy se nic neděje a dítě je klidné a ničím nerušené. Jde sice o maličkost, ale velkou měrou se podílí na úspěchu. 

Pokud už se k odebrání dudlíku odhodláte, rozdělte si celý proces na dvě části - na den a na noc. Nejprve se zbavte sání během dne a později, což může trvat i několik týdnů nebo měsíců, se zaměřte na spánek. Jakmile ho ale dítěti vezmete a vysvětlíte mu důvod, buďte důslední a nenechte se zlomit pobrekáváním, scénami, vztekem, agresí ani prosbami babiček. Vaše rozhodnost je další z mnoha aspektů osobnosti, které vaše dítě pozitivně formují. A vnímá to i na prahu druhých narozenin. 

Nová chuť 

Dnes už je tento způsob odbourávání dudlíku naštěstí na ústupu, ale stále se najdou rodiče, kteří zvolí tento svérázný směr. Stačí savičku namočit do něčeho, co dítěti nechutná. A ono pak samo začne dudlík odmítat. Citronovou šťávu děti slíznou a po chvilce ztratí kýžený efekt, mnohem účinnější je klasický ocet. 

Kratší a kratší 

Někteří rodiče se rozhodnou pro variantu, kdy sací část dudlíku postupně odstřihávají. Až k plastovému držátku. Dítě si ho před každým spaním bedlivě prohlédne, vyzkouší a většinou zjistí, že už to není ono. A samo ho odloží. Bez křiku a scén. 

Zoubková víla 

Příběh o této kouzelné bytosti zná úplně každý. A s prvním vypadnutým zoubkem ji přivoláme na scénu. Podobný scénář ale můžete snadno využít i u dudlíku. Večer ho dáte pod polštář a ráno tam dítě najde místo něj vysněnou hračku (držte se minimalistických rozměrů). Pro děti je to tak milé a nenásilné gesto, že jim ani nevadí, že dudlík vyměnily za plyšového medvěda, puzzle s oblíbeným motivem, nový autobus nebo čelenku. 

Dovolená 

Oblíbená je i verze, kdy si s dítětem klidně promluvíte. Počkejte na večer, kdy bývají malí rošťáci soustředění a vnímaví. Vysvětlete jim, že dudlík už pracoval dost, že musí jet odpočívat někam k moři nebo na chalupu do hor, že bude relaxovat a užívat si volno za dobře odvedenou práci. Nebojte se detailů, jak se bude mít dudlík dobře, nebude strádat ani smutnit. Vědomí, že bude parťákovi, kterým pro děti dudlík bezesporu je, bude fajn, je pro špunty mnohem snesitelnější a s “odchodem” se vyrovnají levou zadní. 
 

autor: www.mojetehotenstvi.cz | Marcela Svobodová
kategorie: Miminko

Diskuze k článku

RobertLag (neověřeno) | Po 21.10.2024 13:23

Онлайн-клуб рукоделия <a href=https://godwood.com.ua/>https://godwood.com.ua</a&gt; для любителей и мастеров. Уроки, мастер-классы, идеи и советы по вязанию, шитью, вышивке и другим техникам. Общайтесь с единомышленниками, делитесь проектами и развивайте свои навыки в уютной онлайн-среде.

Abrahamavalt (neověřeno) | Po 21.10.2024 14:23

портал о рукоделии <a href=https://lugor.org.ua/>https://lugor.org.ua</a&gt; советы по вязанию, вышивке и шитью, мастер-классы, схемы и идеи для творчества. Полезные статьи для начинающих и опытных мастеров, вдохновение и практические рекомендации.

Georgesox (neověřeno) | Po 21.10.2024 14:28

Онлайн журнал для женщин <a href=https://lubimoy.com.ua/>https://lubimoy.com.ua</a&gt; мода, красота, здоровье, отношения, карьера и саморазвитие. Актуальные статьи, советы экспертов и вдохновение для повседневной жизни. Новости, тренды и полезные рекомендации.

ScottHiz (neověřeno) | Po 21.10.2024 14:29

Женский журнал онлайн <a href=https://martime.com.ua/>https://martime.com.ua</a&gt; мода, уход за собой, здоровье, карьера и личная жизнь. Свежие статьи, советы и идеи для вдохновения и развития современной женщины.

VincentBeils (neověřeno) | Po 21.10.2024 14:34

Клуб для беременных <a href=https://mam.ck.ua/>https://mam.ck.ua</a&gt; и молодых мам: встречи, советы специалистов, обсуждения важных тем, занятия по уходу за малышом. Поддержка и полезная информация для комфортного материнства.

Jamesboymn (neověřeno) | Po 21.10.2024 14:35

Интерактивный женский журнал <a href=https://muz-hoz.com.ua/>https://muz-hoz.com.ua</a&gt; стильные образы, идеи для развития, практические советы по здоровью и отношениям. Всё, что нужно для гармоничной жизни и самореализации.

MichaelLok (neověřeno) | Po 21.10.2024 14:37

Наша компания «Фотосайт по мебели чтобы кухни» забирается произведением да реализацией лучшей кашеварной мебели. Мы делаем отличное предложение широкий круг продукции, который начинает говорить наиболее современным шаблонам и направленностям дизайна https://www.sufebey8kuhnishki.ru.

TimothyWen (neověřeno) | Po 21.10.2024 17:00

Полезные советы <a href=https://oa.rv.ua/>https://oa.rv.ua</a&gt; для женщин на все случаи жизни: уход за собой, отношения, карьера, здоровье и домашний уют. Откройте для себя практичные решения и вдохновение для каждой сферы жизни!

Henrybog (neověřeno) | Po 21.10.2024 17:01

Лучшие советы для женщин <a href=https://oun-upa.org.ua/>https://oun-upa.org.ua</a&gt; от моды до здоровья, отношения, карьера и семейные лайфхаки. Всё, что нужно для баланса и гармонии в жизни.

Donaldkag (neověřeno) | Po 21.10.2024 17:02

Советы для женщин <a href=https://olive.kiev.ua/>https://olive.kiev.ua</a&gt; секреты красоты, здоровье, психология, карьера и домашний уют. Полезные рекомендации для улучшения жизни каждый день!

Ricardoecose (neověřeno) | Po 21.10.2024 17:02

Женский путеводитель <a href=https://rpl.net.ua/>https://rpl.net.ua</a&gt; по жизни: лайфхаки, советы по уходу, моде и здоровью. Оставайтесь успешной и гармоничной каждый день!

MichaelLok (neověřeno) | Po 21.10.2024 17:03

Наша компания «Сайт числом мебели для кухни» загорается организацией и еще продажей лучшей кашеварной мебели. Мы предлагаем широкий гарнитура продукции, который парирует самым современным стандартам равно направленностям дизайна http://sufebey8kuhnishki.ru/.

MichaelLok (neověřeno) | Po 21.10.2024 17:05

Наша компания «Сайт числом мебели чтобы кухни» воспламеняется формированием равным образом продажей лучшей кашеварной мебели. Наш брат предлагаем широченный комплект продукта, который начинает говорить самым прогрессивным шаблонам и тенденциям дизайна http://www.sufebey8kuhnishki.ru/.

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA