Přejít k hlavnímu obsahu

Co jíst ve druhém trimestru těhotenství

Správná životospráva během těhotenství je pro maminku a miminko nezbytná. Zdravá strava zajišťuje, že plod dostává ty správné živiny důležité pro jeho vývoj. Mamince zase pomáhá zvládat možné těhotenské komplikace jako například riziko preeklampsie nebo vysokého krevního tlaku. Přečtěte si, jaké jsou nejdůležitějších živiny pro druhý trimestr těhotenství (od 13. do 27. týdne).

Železo

Nedostatek železa může způsobit v těhotenství opravdu velké zdravotní komplikace. U dospělých ve věku 18-55 let, je doporučený denní příjem železa 8 mg pro muže a 18 mg pro ženy. V těhotenství pak doporučený příjem stoupá u žen stoupá na 27 miligramů.

Potraviny s vysokým obsahem železa:

  • ovesné vločky
  • listová zelenina
  • banán
  • cizrna
  • fíky
  • bazalka
  • heřmánek
  • třešně
  • fazole
  • čočka
  • fíky
  • meruňky
  • švestky
  • oříšky
  • mrkev
  • římský salát

Bílkoviny

Bílkoviny jsou důležité například pro vývoj mozku dítěte.

Potraviny bohaté na bílkoviny:

  • vejce
  • hrách, fazole, čočka
  • ryby (vařené)
  • libové maso, např. krůtí
  • mrkev
  • cizrna
  • tofu

Vápník

Vápník pomáhá vytvářet zuby, nehty, vlasy a kosti dítěte a je důležitý také pro růst svalů a nervového systému. Během těhotenství má žena zvýšenou potřebu vápníku asi o 50%. Podle nejnovějších doporučení je pro těhotné vhodný denní příjem 1000 miligramů vápníku. Což odpovídá např. 3-4 sklenicím mléka.

Potraviny bohaté na vápník:

  • mléko
  • jogurt
  • mrkev
  • pasterizovaný sýr
  • bílé fazole
  • avokádo
  • mandle
  • brokolice
  • listová zelenina
  • sardinky a šproty
  • mák
  • sezamové a slunečnicové semeno
  • čedar
  • chia semínka
  • cizrna
  • fíky
  • jarní cibulka
  • tofu

Kyselina listová

Kyselina listová je nezbytná během těhotenství. Pomáhá například snižovat riziko předčasného porodu nebo vrozené srdeční vady. Kyselina listováinfo-icon je ve vodě rozpustný vitamin skupiny B (B9), který je v lidském organismu nezbytný při biosyntéze DNA v buněčném jádru a syntézu aminokyselin, tedy pro dělení buněk, tvorbu červených krvinek, přeměnu (remetylaci) homocysteinu na methionin atd. Kyselina listová a její metabolity jsou souhrnně označovány pojmem folátyinfo-icon.

Potraviny s vysokým podílem kyseliny listové:

  • rukola
  • pažitka
  • špenát
  • zelí
  • pomeranč
  • rýže
  • mandle

Vitamin D

Vitamin D pomáhá při vývoji kostí a zubů dítěte. Vitamin D lze získat ze slunce, většinou ale tento zdroj nestačí. Těhotné ženy by se měly navíc vyhýbat přímému slunci, které ve spojení s hormonálními změnami v těhotenství, přeje vzniku pigmentových skvrn.

Zdroje vitaminu D:

  • losos
  • tuňák
  • hovězí játra
  • sýr

Omega 3 mastné kyseliny

Tyto esenciální mastné kyseliny podporují srdce, mozek, oči, imunitní systém a centrální nervový systém.

Zdroje Omega 3

  • tučné ryby jako tuňák, losos
  • rybí tuk
  • lněná semínka
  • chia semínka

Čemu se vyhnout:

  • syrové maso
  • syrové ryby
  • syrová vejce
  • ryby s vysokým obsahem rtuti – žralok, mečoun
  • mořské plody

Těhotenství.cz

Diskuze k článku