Železo
Nedostatek železa může způsobit v těhotenství opravdu velké zdravotní komplikace. U dospělých ve věku 18-55 let, je doporučený denní příjem železa 8 mg pro muže a 18 mg pro ženy. V těhotenství pak doporučený příjem stoupá u žen stoupá na 27 miligramů.
Potraviny s vysokým obsahem železa:
- ovesné vločky
- listová zelenina
- banán
- cizrna
- fíky
- bazalka
- heřmánek
- třešně
- fazole
- čočka
- fíky
- meruňky
- švestky
- oříšky
- mrkev
- římský salát
Bílkoviny
Bílkoviny jsou důležité například pro vývoj mozku dítěte.
Potraviny bohaté na bílkoviny:
- vejce
- hrách, fazole, čočka
- ryby (vařené)
- libové maso, např. krůtí
- mrkev
- cizrna
- tofu
Vápník
Vápník pomáhá vytvářet zuby, nehty, vlasy a kosti dítěte a je důležitý také pro růst svalů a nervového systému. Během těhotenství má žena zvýšenou potřebu vápníku asi o 50%. Podle nejnovějších doporučení je pro těhotné vhodný denní příjem 1000 miligramů vápníku. Což odpovídá např. 3-4 sklenicím mléka.
Potraviny bohaté na vápník:
- mléko
- jogurt
- mrkev
- pasterizovaný sýr
- bílé fazole
- avokádo
- mandle
- brokolice
- listová zelenina
- sardinky a šproty
- mák
- sezamové a slunečnicové semeno
- čedar
- chia semínka
- cizrna
- fíky
- jarní cibulka
- tofu
Kyselina listová
Kyselina listová je nezbytná během těhotenství. Pomáhá například snižovat riziko předčasného porodu nebo vrozené srdeční vady. Kyselina listová je ve vodě rozpustný vitamin skupiny B (B9), který je v lidském organismu nezbytný při biosyntéze DNA v buněčném jádru a syntézu aminokyselin, tedy pro dělení buněk, tvorbu červených krvinek, přeměnu (remetylaci) homocysteinu na methionin atd. Kyselina listová a její metabolity jsou souhrnně označovány pojmem foláty.
Potraviny s vysokým podílem kyseliny listové:
- rukola
- pažitka
- špenát
- zelí
- pomeranč
- rýže
- mandle
Vitamin D
Vitamin D pomáhá při vývoji kostí a zubů dítěte. Vitamin D lze získat ze slunce, většinou ale tento zdroj nestačí. Těhotné ženy by se měly navíc vyhýbat přímému slunci, které ve spojení s hormonálními změnami v těhotenství, přeje vzniku pigmentových skvrn.
Zdroje vitaminu D:
- losos
- tuňák
- hovězí játra
- sýr
Omega 3 mastné kyseliny
Tyto esenciální mastné kyseliny podporují srdce, mozek, oči, imunitní systém a centrální nervový systém.
Zdroje Omega 3
- tučné ryby jako tuňák, losos
- rybí tuk
- lněná semínka
- chia semínka
Čemu se vyhnout:
- syrové maso
- syrové ryby
- syrová vejce
- ryby s vysokým obsahem rtuti – žralok, mečoun
- mořské plody
Těhotenství.cz