Přejít k hlavnímu obsahu

Rukola je skvělý zdroj kyseliny listové v těhotenství

Většině maminek není třeba jistě tuto zeleninu představovat.Víte ale, že rukolu můžete zařadit do jídelníčku právě v těhotenství s cílem získat důležitou kyselinu listovou? A nejen pro těhotné je rukola skvělá – díky svým nutričním hodnotám hraje roli i v mužské plodnosti. Podle výzkumu z roku 2008 měli muži, kteří jedli více kyseliny listové, méně spermatu s genetickými problémy.

Málo kalorií, spoustu důležitých látek pro vaše tělo

Stejně jako jiná listová zelenina je i rukola velmi nízkokalorická zelenina. 100 g čerstvých listů obsahuje jen 25 kalorií. Nicméně má mnoho důležitých antioxidantů, vitamínů a minerálních látek, které jsou značně prospěšné zdraví.

Čerstvý salát z rukoly je velmi dobrým zdrojem folátů. 100 g čerstvé rukoly obsahuje 97 µg kyseliny listové. Dále je rukola vynikajícím zdrojem vitamínu A, B a C.

Pokud jste rukolu dosud neochutnali, tak ji rozhodně vyzkoušejte! Naštěstí ji lze koupit naprosto běžně v kterémkoli větším obchodě. Její výraznou a jemně kořeněnou chuť si jistě zamilujete.

Rukola má všestranné použití

Použití rukoly je značně variabilní – skvěle se doplňuje s jinými ingrediencemi v salátech, výborně poslouží jako doplněk ke steakům nebo udělá delikatesu z obyčejného toastu. Rukolu lze však připravit i stejným způsobem jako se připravuje špenát.

Při nákupu vybírejte vždy čerstvou rukolu, která má tmavé a svěží lístky.

Rukola je bezpečná a zdravá volba potraviny během těhotenství. Je však nezbytné rukolu řádně umýt v čisté vodě, než začnete s jejím zpracováním nebo konzumací. Neomytá rukola může obsahovat škodlivé bakterie a parazity, které mohou způsobit onemocnění, jako je toxoplazmóza nebo listeriózy.

Diskuze k článku

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA