Málo kalorií, spoustu důležitých látek pro vaše tělo
Stejně jako jiná listová zelenina je i rukola velmi nízkokalorická zelenina. 100 g čerstvých listů obsahuje jen 25 kalorií. Nicméně má mnoho důležitých antioxidantů, vitamínů a minerálních látek, které jsou značně prospěšné zdraví.
Čerstvý salát z rukoly je velmi dobrým zdrojem folátů. 100 g čerstvé rukoly obsahuje 97 µg kyseliny listové. Dále je rukola vynikajícím zdrojem vitamínu A, B a C.
Pokud jste rukolu dosud neochutnali, tak ji rozhodně vyzkoušejte! Naštěstí ji lze koupit naprosto běžně v kterémkoli větším obchodě. Její výraznou a jemně kořeněnou chuť si jistě zamilujete.
Rukola má všestranné použití
Použití rukoly je značně variabilní – skvěle se doplňuje s jinými ingrediencemi v salátech, výborně poslouží jako doplněk ke steakům nebo udělá delikatesu z obyčejného toastu. Rukolu lze však připravit i stejným způsobem jako se připravuje špenát.
Při nákupu vybírejte vždy čerstvou rukolu, která má tmavé a svěží lístky.
Rukola je bezpečná a zdravá volba potraviny během těhotenství. Je však nezbytné rukolu řádně umýt v čisté vodě, než začnete s jejím zpracováním nebo konzumací. Neomytá rukola může obsahovat škodlivé bakterie a parazity, které mohou způsobit onemocnění, jako je toxoplazmóza nebo listeriózy.