Fíky v těhotenství jako zdroj řady vitamínů
Vápník: fíky jsou velmi dobrým zdrojem vápníku, jehož potřeba je v těhotenství dvojnásobná, jelikož plod odebírá své nároky na vápník z mateřské krve. Vápník je zásadní pro posilnění kostí těhotných žen a pro budování kostí u miminka - podílí se největší měrou na stavbě kostí, páteře, zubů, vlasů, nehtů a kůže. 8 kousků fíků obsahuje 6% vápníku.
Vláknina: v 1 šálku sušených fíků je neuvěřitelných 5 gramů vlákniny.
Železo: dalším důležitým prvkem, který fíky obsahují je železo. Rovněž tohoto prvku potřebuje těhotná více, kvůli většímu objemu krve. Jeho nedostatek může způsobit anémii.
Hořčík: zvláště důležitý je v těhotenství hořčík. Jeho nedostatek může způsobit například vrozené vady potomka. Zvyšuje se rovněž riziko potratu či předčasného porodu. U těhotné ženy může nízká hladina hořčíku způsobit lámání nehtů, kazivost zubů či poruchu metabolismu tuků, bílkovin a cukrů.
Vyzkoušejte sušené fíky
Máte-li ráda sladké, zvolte sušené fíky, protože ty rozhodně sladké jsou. Uspokojíte tak svoje chutě a navíc dodáte tělu potřebné prvky.
Sušené fíky jsou trvanlivé, neboť procesem sušení se obsah sacharidů zvyšuje až na 70%. Sušené fíky mohou být skladovány po dobu několika měsíců v chladném a tmavém místě nebo v chladničce. Sušené fíky by měly být dobře zabalené, aby se na vzduchu nevysušily a neztvrdly.
Naopak čerstvé fíky kupujte jen k okamžité spotřebě. Jejich trvanlivost je omezena na dva dny. Vybírejte dobře probarvené baculaté a křehké plody, s pevnými stopkami, ale ne plesnivé, potlučené nebo jinak poškozené. Aroma fíků je také vodítkem pro vyhodnocení jejich čerstvosti a chuti. Fíky musí mít jemně nasládlou vůni. Nakyslé aroma je indikátorem jejich možného kažení.
Nutriční složení sušených fíků ve 100g (výpis):
Energie kJ | 1090 kJ |
Vitamin C | 1,2 mg |
Hořčík | 68 mg |
Draslík | 680 mg |
Vápník | 162 mg |
Železo | 2 mg |