Pozor na krekry a chipsy pro děti
I malé množství krekrů dítě zasytí tak, že na zdravou večeři už nebude mít pomyšlení. Kromě toho obsahují takové množství soli, které mohou mít ledviny dítěte problém zpracovat.
Dítěti můžete brambůrkami „zpestřit“ jídelníček nejdříve po ukončení dvanáctého měsíce. Tři čtyři lupínky jednou za čas nejsou pro zdraví nic moc, ale ani mu vysloveně neškodí.
Čerstvý sýr, kus ovoce nebo nakrájené zeleniny představují ale mnohem zdravější svačinku. Rýžové koláčky a mini sendviče také nejsou špatný nápad.
Šumivé nápoje
Z bublinkových nápojů si tělo miminka nevezme žádné prospěšné látky. Naopak jsou kyselé, a mohou tak poškodit jeho zoubky. Kromě tuny cukru mohou obsahovat (např. kola) kofein.
Sladké nápoje jsou navíc kalorická bomba. Pokud jimi dítě holduje ve velkém, mohou výrazně zvýšit riziko obezity!
Miminko ke svému správnému vývoji potřebuje pít pouze vodu a mateřské či kojenecké mléko. Batole od jednoho roku si může dopřávat plnotučné kravské mléko jako hlavní složku pitného režimu. V mléku se nachází důležité minerály (např. vápník) a vitamíny (např. vitamín B2 a B12).
Šumivé nápoje nejen uhasí jeho žízeň, ale dodají mu i pocit sytosti. Kvůli tomu se bude nimrat v obědě, který by mu mohl poskytnout důležité živiny.
Ovocný džus
Na první pohled zdravý nápoj. Jenže, stejně jako šumivé nápoje, jsou plné jednoduchých sacharidů a kyselosti.
Kvalitní ovocný a zeleninový džus je vhodné dítěti servírovat pouze k jednotlivým jídlům dne. Nemělo by ho ale mít na denním pořádku. Dbejte také na dodržování poměru ředění džusu a vody minimálně jedna ku deseti. Aby nedošlo k poškození jeho zoubků, nenabízejte mu je ve velkém množství ani na noc.
Kousek ovoce po jídle stále zůstává zdravější volbou.
Sýry
Díky sýrům přijímá miminko do svého těla vápník, bílkoviny a vitamíny. Tvoří tak důležitou součást vyvážené a zdravé stravy pro dítě. Určité druhy sýrů ale nejsou pro miminka vhodné.
Měkké nepasterizované sýry (typu brie, feta, camembert, ricotta, hermelín, kozí sýr) mohou přenášet nebezpečnou bakterii listérii. Ze stejného důvodu dítěti nedávejte nepasterizované mléko a sýry vyrobené z něj. Rizikové jsou i sýry s modrou plísní uvnitř (niva).
Naopak pasterizovanými sýry můžete krmit kojence už od šestého měsíce. Ať už zvolíte tvrdý (čedar) či měkký sýr, nebo sýr typu cottage, uděláte správný krok pro jeho zdraví.
Zda je sýr pasterizovaný nebo není, se dozvíte na štítku v obchodě. Ovšem i nepasterizované sýry lze dítěti podávat jako součást nějakého teplého pokrmu. Během vaření totiž listérie uhynou.
Sladkosti
Škemrání dítěte o sladkosti byste neměla podlehnout. Pokud mu ale jednou za čas „musíte“ osladit život, udělejte to po jídle. V té době totiž stoupá množství slin v ústech, které pomáhají snížit negativní dopad cukrovinek na jeho zoubky.
Volte raději čokoládu nebo fondány než třeba karamelky, které se déle rozpouští v puse. Snažte se ho (nenásilně) přimět, aby snědlo porci sladkostí najednou. Napáchají tak méně škody na jeho zoubcích. Před spaním pak dohlédněte na to, aby si pořádně vyčistil zuby.
Nejlépe ale uděláte, pokud mu cukrovinky zcela vyškrtnete z jídelníčku. Jsou zdrojem prázdných kalorií. Využijte zdravých sladkostí, které nabízí příroda. Ovoce prospěje organismu miminka. Například maliny, meloun a jahody obsahují mimo jiné i spoustu vitamínu C.
Med
Hrozí, že se v něm ukrývají bakterie, které způsobují závažné onemocnění bolutismus. Od jednoho roku dítěte se toto riziko vytrácí. Med je ale sladidlo, které může podporovat vznik zubního kazu. Proto se nehodí ani pro starší děti.
Paštiky
Obvykle obsahují více soli, než je pro miminko vhodné. Paštiky, stejně jako třeba játra, jsou navíc tak bohaté na vitamín A, až mohou ublížit organismu miminka.
Předpřipravená jídla
Polotovary mohou kromě rychlé přípravy nabídnout i spoustu cukru a soli. Proto jsou pro miminka zcela nevhodná. Pokud nemáte čas vařit, nakupujte mu alespoň polotovary určené miminkům (ne batolatům ani dětem).
Příprava jídla doma bývá ale levnější, ale hlavně zdravější. Mnoho pokrmů (např. losos s brokolicí a brambory) se navíc dá zamrazit a jíst až během dalších dnů. Pokud chcete, aby vaše miminko papalo zdravě, ale zároveň jste zaneprázdněná, toto je ideální řešení.
Pozor také na předpřipravená jídla typu bramborový či zeleninový salát. Rády se v nich zabydlují bakterie listérie.
Mořské ryby
Hlavně tuňák, mečoun a žralok mohou obsahovat velké množství rtuti. Může tak dojít k poškození mozku i celého nervového systému miminka.
U pokrmů ze syrových nebo lehce vařených, jako jsou škeble, mušle či ústřice, hrozí otrava jídlem. Typickým příkladem jsou také oblíbené sushi. Miminko by tuto japonskou specialitu nemělo okusit.
Uzeniny
Uzenina je škodlivá pro děti i ve školním věku. Obsahuje nadměrně živočišných tuků, které pouze dodají energii, ale nepomáhají vývoji organismu. Navíc má nepřípustně vysoký obsah soli. A jako bonus spoustu škodlivých „éček“.
Maso připravujte dítěti pouze vařené či dušené. Vhodné jsou i tzv. baby šunky, které nemají s uzením nic společného.
Geneticky upravené potraviny
Neprokázala se jejich škodlivost, ale ani bezpečnost. Odborníci proto maminkám neriskovat a geneticky modifikované potraviny neservírovat na dětský talíř.
Ořechy a buráky
Na černé listině jsou pro dítě až do pěti let, protože je může spolknout a dusit se. Drcené, mleté, nebo třeba ve formě arašídového másla je ale můžete dopřát už miminku na šestém měsíci. Předem se ale ujistěte, že se ve vaší rodině nevyskytují onemocnění jako astma, atopický ekzém či senná rýma
Mezi další nevhodné potraviny pro děti malé děti patří:
• Čerstvé klíčky - mohou obsahovat mnoho bakterií
• light jogurty a nízkotučné mléko – zvyšují u dítěte riziko astmatu a senné rýmy.
• Salámy - Hrozí nákaza bakterií listérie.
Pokud chcete chránit zdraví vašeho dítěte, musíte se zaměřit na to, čím ho krmíte. Řada potravin obsahuje také nevhodné konzervanty, barviva a jiná aditiva. Věnujte čas studování. Můžete tím ušetřit dětské zdraví a spoustu času stráveného u dětského lékaře.