Přejít k hlavnímu obsahu

Stravování těhotných-Vitamíny

Jedná se o organické látky různé biochemické povahy, které jsou nenahradi­telnou složkou potravy. Jsou nezbytné pro řadu biochemických a fyziologických funkcí. Vitamíny si organismus nevytváří, musí se tedy dodávat potravou. Nejcennějším a obecným zdrojem vitamínů je ovoce a zelenina.

Již dva měsíce před plánovaným početím je vhodné zvýšit přísun kyseliny listové, která je pro zdravý vývoj plodu nezbytná. V těhotenství v prvním trimestru je její užívání důležité, pravděpodobně vám ji předepíše váš gynekolog. Nedostatek kyseliny listové může způsobit mnoho vrozených vývojových vad, zejména defekty neurální trubice a rozštěpy rtu. Pravidelný přísun kyseliny listové v tabletách může snížit výskyt těchto vad až o 75 %. Najdete ji také v lis­tové zelenině, špenátu.

Zdrojem vitamínu A, E, B6 a zároveň minerálů, železa, zinku a hořčíku je is ova a kořenová zelenina. Bohaté na vitaminy jsou také: brokolice, špenát, mrkev, rajčata, meruňky, třešně, kiwi a citrusy. Dalším vydatným zdrojem je maso z ryb, obiloviny a ovesné vločky, ořechy a mléčné výrobky, pv. U těhotných a kojících není vždy zajištěn dostatečný příjem vitamínů ani při správném stravování, proto je vhodné používat potravinové doplňky, určené těhotným a kojícím, matkám, aby nedošlo k narušení vývoje plodu nebo posléze prospívání kojence. Ovoce a zeleninu jezte hlavně čerstvé, protože tepelnou úpravou se obsah vitamínu C ztrácí.

Těhotenství a porod

Autor: Magdalena Mikulandová

www.studioprozeny.cz

Diskuze k článku

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA