Požadavky na foláty během těhotenství
Těhotenství je zvláště rizikové období života ženy, kdy se požadavky na foláty zvyšují v důsledku vývoje a růstu plodu, rozšíření dělohy, vývoje placenty, jakož i zvýšení objemu červených krvinek. Evropské profesní asociace doporučují zvýšit příjem kyseliny listové ve stravě těhotných žen na dávku 600 mikrogramů za den. Toho je téměř nemožné dosáhnout pouze selektivní stravou.
Plod si „neumí“ syntetizovat kyselinu listovou - je závislý na podávání folátů matkou ...průměrný příjem folátů stravou je 0,25 mg/den ...doporučené množství folátů pro netěhotnou ženu je 0,4 mg/den ...doporučené množství folátů pro těhotné ženy je 0,6 mg/den.
Nejen foláty, ale i antioxidanty
Vybírejte si takové mandle, které jsou ve slupce, jelikož ta je zdrojem antioxidantů. Mandle nějak upravené, např. pražené nebo s cukrem mají omezené množství výživných látek.
Mezi nejlepší druhy sladkých mandlí patří mandle z Valencie, Malagy a Sicílie. Nejmenší a nejlevnější jsou mandle z Maroka. Dobrá mandle musí být sladká, tvrdá, uvnitř bílá či krémová. Má chutnat jemně, sladce, mandlově. Pokud je mandle nažloutlá, může to znamenat, že není čerstvá, a může mít nažluklou příchuť. Mandle nesmějí vykazovat cizí pachy a chutě. Loupané mandle mohou obsahovat pouze 0,1 % příměsí, mandle ve skořápce 0,4 % příměsí.
Uchovávat mandle můžete např. v ledničce, ale vždy v neprodyšně uzavřeném obalu. Jakmile přestanou mít mandle nasládlou vůni, budou vonět naopak nahořkle, budou už pravděpodobně žluklé.