Vyvážená strava je základ
Může se to zdát složité, ale těch několik měsíců to musíte vydržet. Základem je vždy jíst vyváženou stravu. Těhotné ženy potřebují základní vitamíny, minerály a živiny, aby se jejich dítě správně vyvíjelo.
Je stejně důležité vybírat ty potraviny, které jsou pro vás a vaše miminko v bříšku vhodné, jako dávat pozor na ty nevhodné. Tímto přístupem můžete zabránit nepříjemným komplikacím, které mohou končit poškozením plodu.
Těhotné ženy jsou mnohem citlivější na různorodá éčka, konzervanty, stabilizátory a další látky, které jsou bohužel v dnešní době ve složení potravin hojně zastoupeny. Snažte se nekupovat polotovary, jež jsou plné soli, glutamátu, barviv nebo sladidel.
Na co byste si během těhotenství měla v životosprávě dávat pozor?
Kofein a káva v těhotenství
Je známo, že kofein prochází placentou a může zvýšit u dítěte srdeční frekvenci. Může být také faktorem zvyšujícím riziko potratu. Příliš mnoho kofeinu odstraňuje tělní tekutiny a často vede k dehydrataci a ztrátu vápníku.
Vyhněte se přísunu kofeinu úplně během prvního trimestru a následně omezte denní dávky na ne více než 2 šálky. Některé výzkumy ukázaly, že velké množství kofeinu je spojeno s předčasným porodem a nízkou porodní hmotností, a může dokonce způsobit abstinenční příznaky u novorozence.
Vejce obsahují nejen cholesterol, ale také bílkoviny, cholin (důležitý pro mozek) a celou řadu vitamínů. Zásadní je, aby se do těla nedostalo vejce syrové, které může obsahovat salmonelu. To se může stát, pokud je vejce málo uvařené. Nezapomeňte, že syrové vejce může byt obsaženo v různých pomazánkách, krémech, salátech atd.
Neexistuje žádné množství alkoholu, které by bylo v těhotenství bezpečné. Spousta žen se domnívá, že když na začátku těhotenství pila alkohol, nemůže se nic stát. Opak je pravdou. Přílišná konzumace alkoholu během těhotenství může dokonce způsobit fetální alkoholový syndrom, což má za následek poškození vývoje mozku dítěte a dalších velmi vážných onemocnění.
Nedostatečně tepelně upravené maso
Maso je skvělým zdrojem velmi kvalitních bílkovin. Vyhledávejte však spíše libové maso s nízkým obsahem tuku. Přísun hovězího masa spíše omezte, zaměřte se např. na krůtí, které obsahuje hodně bílkovin. Nedostatečně tepelně upravené maso, jako je hovězí maso a drůbež může být kontaminované bakteriemi. Rozhodně vynechte párky a další uzeniny. Jejich obsah vašemu tělu nedá nic přínosného a naopak maso zpracované do párků může obsahovat nebezpečné bakterie nebo parazity.
Ryby v těhotenství ano, ale je třeba vybírat správný druh. Některé totiž mohou obsahovat větší množství rtuti. Ryby obsahují vysoce hodnotné bílkoviny. Obsahují omega 3 mastné kyseliny, které jsou velmi důležité pro vývoj mozku. Dalším důležitým prvkem obsaženým v rybách je jód. Jód je významná složka pro vývoj plodu, zvláště pak jeho mozku. Nedoporučované druhy ryb: žralok, mečoun, královská makrela, štíhlice a některé druhů tuňáka.
Vitamin A ve větším množství může přispívat k vyšší váze dítěte a především vést k určitým vývojovým vadám dítěte. Vitamin A je obsažen např. v játrech.
Z důvodu zvýšeného rizika Listerie a dalších bakterií, se nedoporučují žádné sýry s plísní a také žádné zrající sýry. Mezi nedoporučované např. patří: Camembert, Roquefort, Gorgonzola.
Nepasterizovaného nápoje mohou obsahovat bakterii Listeria. Patří sem především mléko a mléčné výrobky.
Kostky ledu mohou obsahovat bakterie, které způsobují střevní potíže, což může být v těhotenství nebezpečné. V tomto případě buďte opatrná především při návštěvě nějaké exotické země.
Ovoce a zeleninu musíte jíst pravidelně a v dostatečném množství, ale vždy je důkladně je umyjte.