Listerióza je infekční onemocnění, které probíhá většinou naprosto banálně jako horečka, zvracení, křeče žaludku, bolesti svalů. Může probíhat i bezpříznakově. U lidí s oslabenou imunitou a u těhotných žen však může probíhat závažně až pod obrazem zánětu mozkových plen. Uvádí se, že u těhotných je riziko nákazy listeriózou až 20x větší než u ostatní populace. Nebezpečí listeriózy hrozí především v prvním trimestru, kdy může vyvolat potrat. V pozdějších stádiích těhotenství může být příčinou vážných komplikací. Životně důležitá je včasná diagnóza a účinné léčby.
Nebezpečí infikování hrozí především ze syrového masa, nedostatečně zpracovaných uzenin a nepasterizovaných sýrů. Proto by se těmto potravinám těhotná měla vyhýbat, při práci v kuchyni je potřebné si pečlivě mýt ruce po práci s masem a používat jinou utěrku na ruce a jinou na nádobí. V současné době jsou všechny sýry prodávané v obchodech pasterizované.
Nevhodná jídla s rizikem listeriózy:
- játra a játrové paštiky
- nepasterované mléčné výrobky (hlavně měkké sýry, sýry švýcarské a francouzské, sýry zrající a sýry s modrou plísní)
- nedostatečně tepelně zpracované maso
- vnitřnosti a výrobky z nich
- nedostatečně uvařená vejce
- nedostatečně uvařené párky
- syrové rybí maso
Bakterie listerie se může vyskytnout i v šunce nebo jiných masných výrobcích, proto je důležité tyto potraviny ohřát např. v mikrovlnné troubě. Salát je nutné důkladně oprat v čisté tekoucí vodě.
Těhotenství.cz