cizrna,
životospráva,
vápník,
železo,
mangan Cizrna patří mezi nejvhodnější potraviny v těhotenství! Obsahuje totiž spoustu velmi důležitých živin, vhodných jak pro nastávající maminku, tak pro miminko v bříšku.
Něco málo z historie
Předpokládá se, že cizrna byla vyšlechtěna již před 7000 lety v oblasti dnešního jihovýchodního Turecka a Sýrie. Odtud se rozšířila do pásu od východního Středomoří až po střední Asii. Později se samozřejmě rozšířila do celého světa. A v současnosti je největším producentem cizrny Indie, dále se pěstuje například na Blízkém východě, v severní Africe a v Mexiku.
Cizrna patří mezi luštěniny. Chuťově se cizrna nejvíce podobá vařenému hrachu, ovšem má ještě zvláštní oříškovou příchuť. U nás má silnou konkurenci v podobě čočky či fazolí.
Čím cizrna vyniká
Cizrna patří mezi luštěniny a připomíná hrách, ale má své specifikum a tím je oříšková příchuť. Jedná se o přirozeně bezlepkovou potravinu a tím pádem je velmi vhodná pro celiaky, kteří nemohou konzumovat lepek. Výživová hodnota je velmi vysoká a může tak nahradit klasické obiloviny. Cizrna obsahuje vysoké množství sacharidů (nejvíce jich je obsaženo ve formě škrobu), 15–30 % bílkovin, vlákninu a tuky. Cizrna je bohatým zdrojem vápníku, železa a dále také fosforu, hořčíku a zinku. Z vitamínů jsou nejvíce zastoupeny vitamíny B15, B2, B6, E, C a provitamín A. Tuky jsou tvořeny mastnými kyselinami (kyselina linolová a další). Cizrna pomáhá zlepšovat činnost trávicího traktu a v lidském těle také pozitivně ovlivňuje imunitní systém, nervovou soustavu, stav chrupavek či cholesterol. Mimochodem, vitamín B15 je vynikajícím antioxidantem
Akreditovaný výživový poradce Štěpánka Procházková