Přejít k hlavnímu obsahu

Jak snížit rizika vrozených vývojových vad

Leden je měsícem prevence vrozených vývojových vad a s tím je spojeno zvyšování povědomí o tom, jak často se vrozené vývojové vady vyskytují a co lze dělat pro to, aby se jim zabránilo.

Každý rok se jen v USA rodí 1 z 33 dětí s nějakou vrozenou vývojovou vadou. Celkem je to přibližně 120.000 dětí ročně – jedno dítě každé 4,5 minuty. V České republice se v posledních letech stále rodí okolo 3,5 % dětí s určitou vývojovou vadou (podle statistik Národního registru vrozených vad). Vrozené vývojové vady mohou mít vliv na téměř všechny části těla. A samozřejmě mohou být také různě závažné a některé končit dokonce smrtí. Některé vady, jako třeba rozštěp rtu, mohou být snadno diagnostikovány, zatímco jiné - jako například srdeční vady - mohou být objeveny pouze pomocí diagnostických testů.

Vrozená vada může narušovat jak normální strukturu tkání a orgánů, tak jejich funkci. Vzniká na základě abnormálního ontogenetického vývoje, zapříčiněného genetickými faktory, faktory vnějšího prostředí či oběma skupinami faktorů. Mezi nejčastější vrozené vady patří: Downův syndrom, rozštěp rtu (s nebo bez rozštěpu patra), rozštěp patra bez rozštěpu rtu.

Prevence vrozených vad

Vrozené vady mohou mít vážné fyzické a psychické dopady, a to nejen u postižených lidí, ale i na jejich rodiny a přátele. Odborníci neví, co způsobuje více než 60% z vrozených vad.

Existují ale postupy, které mohou ženy použít, ke zvýšení šance mít dítě narozené bez vrozených vad. Základem jsou pravidelné návštěvy v prenatální poradně a konzumace doporučené dávky 400 mikrogramů (mcg) kyseliny listové denně.

Potraviny s vysokým obsahem kyseliny listové: brokolice, čočka, pórek, chřest, fazole pinto, potočnice, hrášek, špenát, růžičková kapusta.

Vitamin B, pod který kyselina listová spadá, je velmi choulostivý. Špatně snáší vysoké teploty při kuchyňské úpravě jídel. Vařením, pečením nebo dušením můžete zničit až 90 % vitaminu.

Včasná a přesná diagnostika vývojové vady umožňuje lékařům podrobně informovat rodiče o prognóze a povaze takovéto vady a nabídnout rodičům varianty dalšího postupu (například porod ve specializovaném zařízení, následnou chirurgickou péči, eventuálně – v případě velmi závažné vývojové vady - i umělé ukončení těhotenství z genetických důvodů).

Typickými faktory, které mohou být v těhotenství škodlivé, jsou alkohol a kouření. Jak konzumace alkoholu tak i kouření tabákových výrobků má totiž na plod prokazatelně škodlivý efekt. Negativně ale může působit i špatná výživa těhotné ženy, řada infekčních i neinfekčních chorob a rovněž i řada léků, které dnes užívá stále větší část naší populace.

Těhotenství.cz, Fotot: Pixmac

Diskuze k článku