Přejít k hlavnímu obsahu

Jak snadno na bezpečný domov pro malé děti?

Zabezpečení domu pro miminko

Domov je tam, kde je srdce… A kde mohou na kojence i batolata číhat rizika. Několika jednoduchými metodami naštěstí můžete proměnit váš dům na bezpečné útočiště. Ať už máte přítulné dítě, které by nejraději zůstalo zabaleno ve vaší náručí jako burrito, nebo už zvládá kvadrupedální chůzi, vyplatí se co nejdříve zabezpečit váš domov.

Učinit patřičná opatření v celém domě se však mnoha maminkám jeví jako příliš obtížný úkol. Jestliže se vaše dítě teprve začalo plazit, můžete (naštěstí) některé věci odložit na později.

Jak zabezpečit dům pro miminko, které se plazí nebo leze? 

Kabely – riziko udušení číslo 1

Nenechávejte šňůry ležet volně na zemi, nýbrž je zkraťte a veďte lištami.

Kabely od elektrospotřebičů také znepřístupněte dítěti. Miminko by mohlo o kabel zakopnout či za něj zatáhnout, a vařící voda v konvici by tak místo v šálku mohla skončit na jeho hlavě.

Ideálně by se v okolí dětské postýlky neměly nacházet žádné kabely.

Elektrické zásuvky či zástrčky kryjte speciálními bezpečnostními nástavci. Zamezíte tak tomu, aby do nich ratolest strkala (mokré) prsty či hračky.

Dítě by se nemělo seznámit ani s bateriemi. Ujistěte se, že veškeré baterie do hraček jsou řádně připevněny a že nemůže dojít k jejich vyjmutí. Hrozí totiž jejich spolknutí. V takovém případě je podle světových statistik riziko úmrtí dítěte zhruba 10 %.

Zamykejte… ale ne dveře

Investujte do zámků na skříně a podobný nábytek, jestliže v jeho útrobách číhají potenciálně nebezpečné předměty, kam se řadí například léky, alkoholické nápoje, čisticí prostředky nebo elektrické nářadí. Za vhodné v době raného mateřství se považují zámky s automatickým zamykáním, díky nimž nemusíte spoléhat na vaši paměť, která při stresu a spánkové deprivaci nefunguje zrovna na sto procent.

Až se vaše dítě naučí stát, je potřeba posvítit si také na některé zásuvky; třeba tu, která ukrývá kuchyňské nože. Nebezpečné předměty nejlépe využívejte pouze v době, kdy miminko spí nebo jej hlídá (s plnou pozorností) dospělý, popřípadě si hraje v ohrádce.

Něco se vyplatí přestavět, a něco zcela odstranit

Rozbitné předměty uchovejte mimo dosah dítěte. Například vázy umístěte na vysoké poličky.

Podobně to platí u jedovatých rostlin. Ačkoli v tomto případě může být moudřejší je propůjčit vašemu známému na dobu, dokud má váš potomek tendenci okusovat listy.

Také „jedlé“ rostliny, u nichž netoužíte, aby je váš malý rošťák považoval za jedlé, schovejte na místo jím obtížně dosažitelné; třeba za pohovku. 

Pozor mimo jiné na dávkovač léků, neboť miminko má tendenci napodobovat vaše chování, tedy i braní medikamentů. Navíc tyto zdravotní pomůcky mohou lákat svými pestrými barvami.

Zákaz vstupů

Učiňte dítěti přístup do nebezpečných oblastí (schodiště, koupelna, krb,…) tak náročným, jak to jen lze. Oddělte je od zbytku interiéru bezpečnostními zábranami či zavřenými dveřmi. 

Při blokaci schodů nezapomeňte nainstalovat zábranu na horní i dolní část schodiště: některé děti se nejdříve naučí lézt po schodech, ale slézat až později, takže hrozí pád. Zvažte umístění spodní zábrany až na třetí schod, aby miminko mělo kde bezpečně rozvíjet své motorické dovednosti. (Stále však zůstávejte poblíž, neboť i na této zdánlivě neškodné „prolézačce“ se dítě může „dokázat“ zranit.)

Jak zabezpečit domov pro chodící miminko? 

Okna

S rostoucí mobilitou miminka se zvyšuje riziko dosáhnutí na okenní kliku. Proto rozhodně není na škodu nainstalovat bezpečnostní uzávěry (známé také jako „lankové zámky“), díky nimž lze okno otevřít pouze částečně. Další možností je předokenní mříž. Jste-li ochotni trochu investovat, v úvahu přichází také tyčová a skleněná zábrana.

Jestliže nepotřebujete větrat, tedy okno vůbec otevírat, řešení je podstatně jednodušší. Postačí například zámek na okenní kliku či dětská pojistka na okna. Eventuálně lze kliku odmontovat. (Za výsledný estetický efekt ale neručíme.)

Nábytek je jen zdánlivě bytelný

Když se vaše dítě bude držet nábytku, narážet do něj, nebo dokonce po něm šplhat, mohou se začít potácet i na první pohled skálopevné kusy. Proto knihovny, komody, stojací lampy i televizní skříňky připevněte na zeď. (Na internetu je k dispozici řada produktů určených k tomuto účelu; případně prvky pro uchycení mohou být již součástí balení zakoupeného kusu nábytku.)

V době, kdy se vaše batole jen tak nezastaví, je vhodné osadit ostré hrany měkkými chrániči, ať už u stolu, krbu, nebo nízkých parapetů.

Rizikové místnosti

V některých případech lze nejefektivněji zabezpečit dům omezením vstupu do určitých prostor. Typicky se jedná o:

  •   Koupelnu, kde se skrývají nebezpečí spojená s vodou, kosmetikou a elektrickými spotřebiči (např. fén), popřípadě s medikamenty
  •   Pracovnu, kde bývá zavedena spousta kabelů, a navíc sešívačky

Bezpečnostní prvky v tomto případě nejčastěji nabývají podoby dveřních a prostorových zábran.

Zajímavou alternativou je speciální uzávěr klíče: dítě sice při snaze odemknout dveře pohne uzávěrem, ovšem klíč se otočí pouze navenek, přičemž v zámku zůstane ve stejné pozici.

Aby poslední vzpomínkou dítěte nebyla voda

Kojenec ani batole by se nikdy neměli dostat k vodě bez dozoru. Dítěti hrozí utonutí v pouhých pár centimetrech vody za několik minut. Proto je na místě nechávat dveře do koupelny vždy zavřené a určitým způsobem zabezpečené.

Na toaletu je vhodné nainstalovat bezpečnostní uzávěr. (Tím navíc ušetříte za instalatérské práce, neboť ratolest nebude moci hodit do záchodu Bořka stavitele, aby otestovala jeho plavecké dovednosti.)

To, že je zcela nevhodné nechávat dítě samotné ve vaně, snad netřeba ani zmiňovat.

Dítě se může napálit, ale ne spálit

Bezpečnost v kuchyni se rozhodně nevyplatí zanedbávat. Některé maminky to řeší ohrádkou kolem trouby. K dispozici jsou přitom praktičtější vychytávky, například:

  •   Kryt na sporák, což je de facto malá kovová či plastová zábrana chránící přední část varné plochy.
  •   Jestliže se jej nerozhodnete pořídit, pokuste se vařit výhradně na zadních plotýnkách.
  •   Není-li to možné, alespoň napolohujte rukojeť kuchyňského nádobí (pánve, hrnce,…) směrem k zadní části plotýnky, tedy na opačnou stranu, než kam může batole sáhnout.
  •   Mimochodem, stejně tak kuchyňské spotřebiče typu toustovač byste měla umístit do zadní části kuchyňské linky.
  •   Ochranné průhledné kryty, které znemožňují otáčet s knoflíky sporáku, také nejsou k zahození.

Odkládací prostor po obou stranách sporáku by měl být široký alespoň 30 centimetrů. Vzdálenost jídelního stolu od ostatních i vybavení by měla činit minimálně 120 centimetrů.

Pokuste se v kuchyni realizovat také to samé zabezpečení, které se doporučuje zavést v jiných místnostech. To znamená:

  •   Namontovat mechanické pojistky u „rizikových zásuvek“ (např. s noži)
  •   Skříňky s rizikovými (např. elektrickými) předměty zajistit dětskou pojistkou proti otevírání
  •   Ostatní skříňky a zásuvky opatřit bezpečnými pojezdy, aby si dítě neskříplo prstík.
  •   Všechny hrany mít zaoblené
  •   Vést všechny kabely za kuchyňskou linkou

Na závěr se vyplatí upozornit na fakt, že žádné bezpečnostní prvky nemohou nahradit vševidoucí oko rodičů. Pokud jde o neplechu, děti totiž dovedou být velice kreativní.
 

autor: www.tehotenstvi.cz | Pavel Drahoňovský
kategorie: Děti

Diskuze k článku

Douglasrip (neověřeno) | So 04.05.2024 01:33

Стоимость обучения на курсе английского для начинающих онлайн в 1,3-2,5 раза ниже стоимости группового обучения на языковых курсах, где ориентируются на группу, а не ваши индивидуальные потребности <a href="https://myactiveenglish.ru/">курсы английский онлайн</a>

Patrickexopy (neověřeno) | So 04.05.2024 03:55

Наши базы - это не просто данные, это ключ к доминированию в поисковых системах. Доверьте свой рост нам https://bazydlyaxrumerkupitt.ru/!

Patrickexopy (neověřeno) | So 04.05.2024 04:26

Мы работаем над увеличением скорости и совместимости с новыми платформами для вашего удобства https://bazydlyaxrumerkupitt.ru/.

Patrickexopy (neověřeno) | So 04.05.2024 04:53

Мы - команда профессионалов, готовых ускорить ваш путь к онлайн-успеху с помощью уникальных баз для XRumer и GSA Search Engine Ranker https://bazydlyaxrumerkupitt.ru/.

MatthewAgord (neověřeno) | So 04.05.2024 06:12

Присоединяйтесь к нам и узнайте секреты итальянской кухни от наших шеф-поваров https://kupitkuhnyucena6.ru/!

MatthewAgord (neověřeno) | So 04.05.2024 06:40

Присоединяйтесь к нам и узнайте секреты итальянской кухни от наших шеф-поваров https://kupitkuhnyucena6.ru/!

MatthewAgord (neověřeno) | So 04.05.2024 07:20

Доверьте нам создание кухни вашей мечты и погрузитесь в мир вкуса и уюта https://kupitkuhnyucena6.ru/!

Bobbyveisy (neověřeno) | So 04.05.2024 08:25

Кухни от КухниМаркет - это просто сказка! Каждый день - праздник https://kupitkuhnyumagazin.ru/!

Bobbyveisy (neověřeno) | So 04.05.2024 08:51

Мы - команда мастеров, создающих кухни мечты для каждого клиента. Вдохновляйтесь идеями и воплощайте их в жизнь с нами https://kupitkuhnyumagazin.ru/!

Bobbyveisy (neověřeno) | So 04.05.2024 09:34

Лучший выбор для тех, кто ценит качество и стиль. Рекомендую всем https://kupitkuhnyumagazin.ru/!

AnthonyBup (neověřeno) | So 04.05.2024 10:39

Кухни просто супер! Не могу нарадоваться своей новой кухне, спасибо фабрике https://kupitkuhnyunedorogo.ru/!

AnthonyBup (neověřeno) | So 04.05.2024 11:04

Мы - команда профессионалов, которая превращает ваши мечты в реальность. Каждая кухня у нас - это произведение искусства и функциональности https://kupitkuhnyunedorogo.ru/.

AnthonyBup (neověřeno) | So 04.05.2024 11:49

Кухни просто супер! Не могу нарадоваться своей новой кухне, спасибо фабрике https://kupitkuhnyunedorogo.ru/!

Richardpiera (neověřeno) | So 04.05.2024 13:07

Мы используем только лучшие материалы и технологии для создания кухонь, которые прослужат вам долгие годы https://kupitkuhnyu-ot-proizvoditelya.ru/.

Richardpiera (neověřeno) | So 04.05.2024 13:32

Индивидуальные дизайны кухонь, которые вдохнут жизнь в ваш дом https://kupitkuhnyu-ot-proizvoditelya.ru/.

Robertropsy (neověřeno) | So 04.05.2024 14:15

Мощные и эффективные: генераторы пены ГПСС для вашего бизнеса. Повысьте уровень безопасности и гигиены с нашими генераторами пены ГПСС <a href="https://www.riva-service.com.ua/ru/pozhezhne-obladannya-gidranti-pidsta… пожарный</a>

Richardpiera (neověřeno) | So 04.05.2024 14:46

Мы используем только лучшие материалы и технологии для создания кухонь, которые прослужат вам долгие годы https://kupitkuhnyu-ot-proizvoditelya.ru/.

RussellNor (neověřeno) | So 04.05.2024 15:44

Дизайнер приедет к вам, выполнит замеры и предложит предварительные варианты проекта https://kuppersberg-deluxe.ru/.

Patrickexopy (neověřeno) | So 04.05.2024 18:21

Мы работаем над увеличением скорости и совместимости с новыми платформами для вашего удобства https://bazydlyaxrumerkupitt.ru/.

Patrickexopy (neověřeno) | So 04.05.2024 18:36

Наши базы - это не просто данные, это ключ к доминированию в поисковых системах. Доверьте свой рост нам https://bazydlyaxrumerkupitt.ru/!

Patrickexopy (neověřeno) | So 04.05.2024 20:42

Покорите вершины рейтингов вместе с нами https://bazydlyaxrumerkupitt.ru/!

MatthewAgord (neověřeno) | So 04.05.2024 20:58

Участвуйте в увлекательных мастер-классах и соревнованиях, чтобы стать настоящим шеф-поваром https://kupitkuhnyucena6.ru/!

MatthewAgord (neověřeno) | So 04.05.2024 21:11

Доверьте нам создание кухни вашей мечты и погрузитесь в мир вкуса и уюта https://kupitkuhnyucena6.ru/!

JamesLak (neověřeno) | So 04.05.2024 23:27

В этой подборке онлайн-курсов по английскому языку мы сравнили предложения школ по нескольким параметрам и отобрали лучшие варианты для взрослых и детей, начинающих познание языка или повышающих свой уровень <a href="https://ilangworld.ru">лучшие курсы по английскому языку онлайн</a>

Bobbyveisy (neověřeno) | So 04.05.2024 23:34

Кухни от КухниМаркет - это просто сказка! Каждый день - праздник https://kupitkuhnyumagazin.ru/!

Bobbyveisy (neověřeno) | So 04.05.2024 23:41

Мы - команда мастеров, создающих кухни мечты для каждого клиента. Вдохновляйтесь идеями и воплощайте их в жизнь с нами https://kupitkuhnyumagazin.ru/!

MatthewAgord (neověřeno) | So 04.05.2024 23:44

Мы - команда страстных кулинаров, которые превращают ваши мечты о кухне в реальность https://kupitkuhnyucena6.ru/.

AnthonyBup (neověřeno) | Ne 05.05.2024 01:58

С нами вы можете быть уверены, что ваша кухня будет не только красивой, но и удобной https://kupitkuhnyunedorogo.ru/. Доверьте нам создание вашего кулинарного убежища https://kupitkuhnyunedorogo.ru/!

AnthonyBup (neověřeno) | Ne 05.05.2024 01:59

С нами вы можете быть уверены, что ваша кухня будет не только красивой, но и удобной https://kupitkuhnyunedorogo.ru/. Доверьте нам создание вашего кулинарного убежища https://kupitkuhnyunedorogo.ru/!

Bobbyveisy (neověřeno) | Ne 05.05.2024 02:21

Мы - команда мастеров, создающих кухни мечты для каждого клиента. Вдохновляйтесь идеями и воплощайте их в жизнь с нами https://kupitkuhnyumagazin.ru/!

Richardpiera (neověřeno) | Ne 05.05.2024 04:13

Индивидуальные дизайны кухонь, которые вдохнут жизнь в ваш дом https://kupitkuhnyu-ot-proizvoditelya.ru/.

Richardpiera (neověřeno) | Ne 05.05.2024 04:13

Индивидуальные дизайны кухонь, которые вдохнут жизнь в ваш дом https://kupitkuhnyu-ot-proizvoditelya.ru/.

AnthonyBup (neověřeno) | Ne 05.05.2024 04:48

С нами вы можете быть уверены, что ваша кухня будет не только красивой, но и удобной https://kupitkuhnyunedorogo.ru/. Доверьте нам создание вашего кулинарного убежища https://kupitkuhnyunedorogo.ru/!

Patrickexopy (neověřeno) | Ne 05.05.2024 08:28

Мы работаем над увеличением скорости и совместимости с новыми платформами для вашего удобства https://bazydlyaxrumerkupitt.ru/.

MatthewAgord (neověřeno) | Ne 05.05.2024 10:35

Участвуйте в увлекательных мастер-классах и соревнованиях, чтобы стать настоящим шеф-поваром https://kupitkuhnyucena6.ru/!

Bobbyveisy (neověřeno) | Ne 05.05.2024 12:37

Кухни от КухниМаркет - это просто сказка! Каждый день - праздник https://kupitkuhnyumagazin.ru/!

JamesLak (neověřeno) | Ne 05.05.2024 13:02

В этой подборке онлайн-курсов по английскому языку мы сравнили предложения школ по нескольким параметрам и отобрали лучшие варианты для взрослых и детей, начинающих познание языка или повышающих свой уровень <a href="https://ilangworld.ru">курс разговорного английского языка онлайн</a>

Richardpiera (neověřeno) | Ne 05.05.2024 14:33

Наша страсть к дизайну и индивидуальному подходу позволяет нам создавать кухни, которые отражают ваш стиль и вкус https://kupitkuhnyu-ot-proizvoditelya.ru/.

AnthonyBup (neověřeno) | Ne 05.05.2024 17:11

Лучшее решение для кухни! Качество на высоте, заказал здесь и не пожалел https://kupitkuhnyunedorogo.ru/.

RussellNor (neověřeno) | Ne 05.05.2024 17:39

Купить кухню от производителя по выгодной цене https://kuppersberg-deluxe.ru/.

Richardpiera (neověřeno) | Ne 05.05.2024 18:33

Каждая кухня уникальна и создана специально для вас, отражая вашу индивидуальность и стиль https://kupitkuhnyu-ot-proizvoditelya.ru/.

Richardpiera (neověřeno) | Ne 05.05.2024 19:46

Наша команда опытных специалистов обеспечит качественный и профессиональный монтаж вашей кухни https://kupitkuhnyu-ot-proizvoditelya.ru/.

Patrickexopy (neověřeno) | Ne 05.05.2024 20:19

С нами ваш сайт станет непобедимым в борьбе за первые места в поисковой выдаче https://bazydlyaxrumerkupitt.ru/.

Клининговая ко… (neověřeno) | Ne 05.05.2024 21:48

72. Клининг Челябинск специализируется на уборке квартир после проживания квартирантов, включая уборку кухни, ванной комнаты, спален, гостиной, мойку полов, дезинфекцию поверхностей и удаление мусора для восстановления чистоты и порядка.
<a href=https://kliningovaya-kompaniya-chelyabinsk.ru/>Клининг Челябинск</a> .

MatthewAgord (neověřeno) | Ne 05.05.2024 23:12

Доверьте нам создание кухни вашей мечты и погрузитесь в мир вкуса и уюта https://kupitkuhnyucena6.ru/!

Bobbyveisy (neověřeno) | Po 06.05.2024 01:35

Забудьте о скучных кухнях! Наши дизайнеры помогут воплотить ваши самые дерзкие фантазии в реальность. Выберите стиль, цвет и форму - и ваша кухня станет настоящим произведением искусства https://kupitkuhnyumagazin.ru/!

m1WIN2024Advot (neověřeno) | Po 06.05.2024 02:03

Букмекерская контора 1win – одна из самых популярных площадок, где пользователи могут делать ставки, играть, делать ставки и т. д. Для привлечения новой аудитории данная букмекерская контора предлагает новичкам отличный бонус – возможность получить до 200 000 бонусов за 4 депозита. И для этого покупателям даже не нужно вводить промокоды. Вам просто нужно зарегистрироваться в этом сервисе.

<a href=https://mmocenter.ru/blog/promokod-1win-promokody-1vin-pri-registracii-… 1вин</a> 2024: m1WIN2024 — это уникальный код, который необходимо указать при регистрации для получения бонуса 500% до 75 000 рублей. Это предложение доступно только новым игрокам, которые могут претендовать на приветственный бонус 1Win.
Для постоянных клиентов букмекерская контора постоянно выпускает новые промокоды 1win, ведь с этими бонусами клиентам гораздо приятнее пользоваться услугами этой букмекерской конторы. Промокод – это уникальный набор букв и цифр, активация которого позволяет человеку получить бонус. В этом обзоре мы расскажем, где взять новые промокоды 1win и как их активировать для получения бонусов.
Актуальный промокод 1Win 2024 вы можете найти на различных страницах с информацией о бонусах в букмекерских конторах. Продажи также осуществляются через партнеров компании. Лучшее место для поиска купонов – Telegram-канал букмекерской конторы. Новые ваучеры появляются там каждый день. 1Win может отправить промокод индивидуально уже зарегистрированному клиенту. Например, по случаю годовщины регистрации или просто дня рождения клиента.
С промокодом 1WIN новые игроки могут значительно увеличить сумму своего первого и последующих депозитов. Полученные бонусы можно использовать в игре и в случае успеха перевести на свой электронный кошелек. Максимальная сумма бонуса – 75 000 рублей.
Отдельной вкладки для проверки комбинаций нет. Если введено правильно, система активирует бонусное предложение. Во вкладке «Ваучер» в личном кабинете появится сообщение при вводе промокода 1Vin. Отсюда вы сможете увидеть, правильно ли была введена комбинация.
Источник: https://mmocenter.ru/blog/promokod-1win-promokody-1vin-pri-registracii-…

AnthonyBup (neověřeno) | Po 06.05.2024 04:01

Мы не просто продаём кухни, мы создаём шедевры, которые будут восхищать вас каждый день https://kupitkuhnyunedorogo.ru/.

Richardpiera (neověřeno) | Po 06.05.2024 06:25

Мы используем только лучшие материалы и технологии для создания кухонь, которые прослужат вам долгие годы https://kupitkuhnyu-ot-proizvoditelya.ru/.

MatthewAgord (neověřeno) | Po 06.05.2024 07:12

Присоединяйтесь к нам и узнайте секреты итальянской кухни от наших шеф-поваров https://kupitkuhnyucena6.ru/!

Přidat komentář