Není cukr jako cukr
O rizicích spojených s nadměrnou konzumací rafinovaného cukru toho bylo napsáno už dost. Stejně tak o polotovarech a sladkostech, které ho obsahují zbytečně moc. O doslazovaných potravinách v konzervě nemluvě. Nenechte se zmást a nekupujte výrobky s označením “Fit” nebo “se sníženým obsahem cukru”. Ten totiž musí být pro zachování chuti, na kterou jsou konzumenti zvyklí, nahrazen směsí jiných a často mnohem toxičtějších složek. V ideálním případě se snažte bílému cukru vyhýbat. Nepodaří se to zcela, takový přístup jen zbytečně člověka omezuje, ale nahradit ho ovocnými cukry, které jsou pro tělo přirozené, dodávají tělu dostatek energie a napomáhají zdravému fungování organismu, není na škodu.
Přibývá rodičů, kteří děti před cukrem úzkostlivě chrání. Servírují jim brokolici a špenát, ale často zapomínají na vděčné ovoce, které prckům navodí příjemný pocit z nasládlé chuti, zároveň ale neuškodí jejich zdraví. Stačí chytře kombinovat a dávkovat v přiměřeném množství. Nabízíme zajímavé tipy:
Zapomenuté mango
Suroviny: 1 a ½ mraženého manga, 1 hrnek kokosového mléka nebo krému, 1 hrnek řeckého jogurtu
Postup: Rozmixujte dohladka a podávejte, můžete ozdobit kostičkami manga a ovesnými vločkami.
Propašovaná zelenina
Suroviny: ½ hrnku mražených ostružin, 1 mražený banán, 2 hrsti mangoldu nebo špenátu, ¾ hrnku sojového nebo mandlového mléka
Postup: Vše rozmixujte, nenechávejte kousky. Pokud je smoothie málo sladké, přidejte kousek banánu.
Opomíjená dýně
Suroviny: 1 hrnek mandlového mléka, ½ hrnku vody, 1 hrnek mražené máslové dýně a 1 mražený banán, ½ lžičky skořice a 4 lžíce ořechového máslo (arašídové nebo mandlové)
Postup: Vše vložte do mixéru a zapněte na střední výkon. Mražené kousky vyžadují čas. Na ozdobu se hodí lesní ovoce nebo chia semínka.
Jen zelená to může být
Suroviny: 150 gramů špenátu, 2 kiwi, 1 cm zázvoru, 1 okurka
Postup: Vše rozmixujte, mohou zůstat kousky. Ozdobte tenkými plátky okurky. Smoothie je trochu štiplavé, možno dosladit lžičkou medu.
Jiná čokoláda
Suroviny: 1 mražený banán, 2 hrsti špenátu, 1 a ½ hrnku mražených malin, 1 a ½ hrnku rozmačkaného avokáda, ¼ hrnku kakaa, lžička medu, agávového nebo javorového sirupu, 1 hrnek mandlového nebo sojového mléka
Postup: Vše rozmixujte dohladka a podávejte. Více nepřislazujte, použijte další banán.
Zelenina v akci
Suroviny: 1 velké jablko, 1 banán, 1 hrnek mrkve, ½ hrnku mraženého manga, možno přidat pár kostek ledu
Postup: Rozmixujte dohladka, zelenina je tužší, bude to trvat několik minut. Kousky jsou nežádoucí. Ozdobte dýňovými semínky nebo tenkými plátky jablka a mrkve.
Netradiční spojení
Suroviny: 2 hrnky švestek, 2 rozmačkané banány, 5 velkých datlí nebo 2 plné lžíce pasty, ¼ hrnku mandlového mléka, 2 lžíce mandlového másla, špetka muškátového oříšku a skořice
Postup: Vše rozmixujte dohladka, jemné kousky ze švestek ale zůstanou. Jemně dokořeňte a posypte kostičkami sušených datlí.
Všeho s mírou
Mohlo by se zdát, že pravidelným příjmem ovoce se nedá nic zkazit. Opak je pravdou. Ideální množství za den je nastaveno na jeden až dva kusy. Záleží na tom, jak moc je ovoce sladké a syté. Banán a hroznové víno patří k těm nejkaloričtějším, naopak lesní plody se mohou jíst ve větším. Ovocné smoothie by se tak mělo podávat po menších porcích, aby nedošlo k přetížení organismu. Malá sklenička bohatě postačí. Vždycky je třeba si uvědomit, kolik ovoce smoothie obsahuje. Snědli byste takové množství čerstvých plodů naráz? Těžko. Ve formě nápoje se totiž konzumují mnohem snáz, ale zátěž pro trávicí systém je stejná. U dětí to platí dvojnásob.