Ovoce a zelenina
Ve stravě dětí by neměla chybět zelenina a ovoce (zpočátku v tepelné úpravě, později i syrová) – nejvhodnější je kombinaci či střídání různých druhů – vyhněte se pouze dráždivějším druhům zeleniny (česnek, cibule), nadýmavější druhy zeleniny, jako je například zelí či kedlubny, je vhodné začít do stravy děťátka zařazovat později než druhy ostatní, které jsou dobře snášeny. Důležitou součástí je také libové maso (jehněčí, hovězí, telecí, vepřové, kuřecí, krůtí, králičí) i ryby a vejce. Naši nejmenší by neměli dostávat vnitřnosti – obsahují větší množství tuku a často se jedná o orgány zpracovávající tělesné metabolity (játra, ledviny).
Obiloviny
Do stravy dětí patří také obiloviny a v menším množství také luštěniny – nezapomeňte ale, že dítě není malý dospělý. Zatímco nám celozrnné obiloviny a větší množství luštěnin prospívají, našim nejmenším ne. „Vysoký obsah vlákniny v celozrnných obilovinách a luštěninách pro děti není vhodný – může zhoršit vstřebávání některých minerálů a má vysokou sytící schopnost - děti pak nezískají ze stravy ani dostatek energie, ani dostatek všech potřebných živin“, radí nutriční terapeutka Mgr. Jitka Laštovičková.
Pozor na cukry a tuky!
Vyhněte se i výrobkům s vysokým množstvím přidaného cukru a vysokým obsahem tuku – vzhledem k vyššímu obsahu tuku a cukru jsou více chuťově atraktivní, děti tak mohou začít odmítat ovoce, zeleninu nebo čistý bílý jogurt. Vhodné je zvolit výrobky s věkovým určením, které podléhají přísné legislativní kontrole a musí vyhovět řadě nároků.
Jak dochucovat?
Na sůl dávejte pozor – její nadměrný příjem dětem škodí. Děťátkům do 1 roku věku rozhodně pokrmy nepřisolujte, a i u batolat starších 1 roku se solí šetřete. Dochucujte raději zelenými bylinkami – budete překvapeni, jak budou pokrmy chutné.
„Do pokrmů můžete přidat špetku majoránky, tymiánu, rozmarýnu, bazalky, petrželky, pažitky nebo i saturejky, pro pokrmy s ovocem se hodí máta nebo meduňka. Pro dochucení můžete použít také malé množství kmínu nebo citronové šťávy“, doporučuje nutriční terapeutka.
Recept: „Pudink“ s ovocem Kukuřičný škrob (maisena) – 30 g ovoce (např. jablko, banán, apod.) – 60 g jogurt bílý – 50 g Kukuřičný škrob (maisenu) povaříme v kojenecké vodě několik minut. Oloupané ovoce nakrájené na menší kousky vložíme do skleněné misky – můžeme jej rozložit i pravidelně, podle vzoru. Na ovoce pak vrstvíme vařenou maisenu, zakryjeme potravinářskou folií a uložíme pudink do chladnější místnosti nebo do chladničky. Pudink po ztuhnutí vyndáme z chladničky, necháme chvilku ohřát na pokojovou teplotu, vyklopíme jej na talířek nebo do menší mističky, můžeme ozdobit ještě ovocem nebo ovocným pyré a pokapat jej bílým jogurtem. |
Tip: Nutribaby
Jedná se o 100% automatický kuchyňský robot, který připraví domácí jídlo velmi snadno! Ohřívá kojenecké láhve a sklenice, sterilizuje, vaří párou, rozmrazuje anebo mixuje. Trvání cyklu si je možné nastavit po minutách, takže nemusíte vypočítávat množství vody do ohřívací komory. K vaření slouží dvě samostatné nádoby, které oddělí různé skupiny potravin a díky tomu se ochrání živiny a chuť potravin.
Těhotenství.cz, Foto: Pixmac