Přejít k hlavnímu obsahu

Stravování v těhotenství

Zdravá výživa těhotných spočívá především v přijímání co nejpestřejších produktů pokud možno v přirozeném stavu. Měla byste jíst pravidelně, alespoň 5x denně, ale menší porce. Na prvním místě by měla být zelenina a ovoce, mléčné nízkotučné výrobky a bílá masa. Aby byly zachovány výživové hodnoty, měly by být potraviny tepelně upravovány dle moderních metod správné výživy.

V průběhu těhotenství se vám budou měnit nároky na jídlo a pocit hladu a nasycenosti. Je to dané především zvětšováním bříška a tlakem dělohy na žaludek a játra. Malé množství potravy v kratších intervalech je nejlepší forma stravování v těhotenství.

Nejezte večer těžká a hutná jídla. Množství stravy by se během těhoten­ství nemělo zvětšit, strava se musí pouze zkvalitnit (více druhů různých potravin). Pro zdárný vývoj dítěte nemusíte sladká jídla, ani velké množ­ství příloh z mouky. Jezte víckrát za den (5 až 6x denně). Nepodléhejte tolik svým chutím.

Celkový přírůstek na váze by na konci těhotenství neměl přesáhnout více než 12 kg. Tento přírůstek má být rovnoměrně rozložen na celé období těhotenství. Nadměrný přírůstek na váze může mít vedle nesprávné výživy i jiné důvody, a proto je zapotřebí se při rychlejším přibývání na váze poradit s odborníky. Jestliže váš příjem potravy je nadměrný, pak omezujte především tuky a sacharidy.

Těhotenství a porod
Autor: Magdalena Mikulandová
www.studioprozeny.cz

Diskuze k článku

Přidat komentář

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA