„Ženy v této oblasti jí hodně ryb, průměrně asi 12x týdně a míra vlivu rtuti na organismus je u nich asi 10 krát vyšší než u průměrných Američanů. U těchto žen a jejich dětí jsme nenalezli žádnou spojitost mezi těmito expozicemi rtuti a vývojovými výsledky. Omega 3 mastné kyseliny obsažené v rybím tuku mohou chránit mozek před možnými toxickými účinky rtuti.“ řekl spoluautor studie E. Wijngaarden, (Ústav veřejného zdravotnictví v Rochesteru). Tyto nové poznatky zřejmě povedou k přehodnocení týkajících se rizik při požívání ryb během těhotenství.
Vysoké hladiny expozice rtuti mohou způsobit vývojové problémy u dětí. Protože všechny mořské ryby obsahují stopové množství rtuti, lékaři po desetiletí doporučovali nastávajícím maminkám omezit spotřebu mořských ryb. Například asociace pro podporu a ochranu zdraví v USA doporučovala, aby těhotné ženy omezily konzumaci ryb na dvakrát týdně. Ale v červnu 2014 FDA oznámila, že plánuje aktualizovat tato doporučení.