Přejít k hlavnímu obsahu

Sushi v těhotenství raději omezte

Pondělí 12. Srpen 2019 10:54
Sushi v těhotenství raději omezte

Máte rády sushi, ale obáváte se, jestli je správné, dopřát si ho v průběhu těhotenství? Nebo jste už těhotná a bojujete s chutí na dobré sushi z vaší oblíbené restaurace? Jak se to tedy má se syrovými rybami a mohly by vašemu miminku nějak ublížit?

Pozor na sushi v těhotenství

Ano, podle FDA (Úřad pro kontrolu potravin a léčiv), Americké vysoké školy porodníků a gynekologů (ACOG) a dalších předních lékařských institucí, je tomu tak proto, že nevařené ryby mohou obsahovat parazity a bakterie - včetně listérie, což může vést k infekcím a chorobám způsobeným potravinami a potenciálně poškodit vaše rostoucí dítě. 

Syrové ryby např. losos občas obsahují malé parazitární červy, jako je anisakis, kteří mohou být zdravý ohrožující. Infekce těmito červy má za následek stav známý jako anisakidóza (dříve známý jako anisakiasis nebo anisakiosis).

Mezi příznaky nakažení patří:

  • silná bolest břicha
  • nevolnost a zvracení 
  • průjem

Toto onemocnění je nepříjemné a bolestivé a ve velmi vzácných případech může být fatální. Jíst ryby kontaminované anisakis může také vyvolat alergickou reakci.

Těhotné ženy mohou být náchylnější k bakteriím a parazitům, které se někdy vyskytují v syrových rybách, a obzvláště v takových, se kterými není zacházeno správně.

ČTĚTE TAKÉ:

Otázka, zda jíst sushi během těhotenství přesto vyvolala v minulosti odlišné názory, přičemž jedním z nich je takový, že konzumace syrových ryb z renomovaných podniků je nízko riziková. Většina lékařů však doporučuje maminkám, aby ze svého jídelníčku vypustili nevařené sushi čistě pro jistotu.

Kromě obav z bakterií a parazitů obsahují některé druhy ryb používané v sushi např. například tuňák velkooký a tuňák žlutoploutvý, mečoun nebo marlín - vysokou hladinu rtuti tedy toxického kovu, který může způsobit vážné vrozené vady, včetně poškození mozku, slepoty a hluchoty.

A co měkkýši?

Některé sushi obsahuje měkkýše, jako například

•    krevety
•    krabi
•    hřebenatky

Když jste těhotná, měla byste jíst pouze vařené měkkýše. Syroví měkkýše mohou obsahovat škodlivé viry a bakterie, které mohou způsobit otravu jídlem.

Pokud jíte sushi připravené v restauraci, zeptejte se, zda je měkkýš vařený.

Jezte tepelně opracované ryby

Na druhou stranu přidání určitých ryb do těhotenství je ve skutečnosti velmi zdravé. Díky všem omega 3 mastným kyselinám. Pokud jsou mořské plody vařené, dopřejte si každý týden dvě až tři porce ryb s nízkým obsahem rtuti. 

Ryby jsou součástí zdravé výživy i těhotných žen a poskytují:

  • Protein
  • Zdravé tuky omega-3 (nazývané DHA a EPA)
  • Více vitamínu B12 a vitamínu D než jakékoli jiné potraviny
  • Železo, které je důležité pro kojence, malé děti a ženy, které jsou těhotné nebo které by mohly otěhotnět
  • Další minerály jako je selen, zinek a jód

Jaká jsou další doporučení pro mořské plody během těhotenství?

  • Vyhněte se velkým, dravým rybám. Aby se snížilo riziko konzumace velkého množství rtuti. Nejezte žraloka, mečouna nebo makrelu.
  • Vyhněte se nevařeným rybám a měkkýšům. Aby se zabránilo škodlivým bakteriím nebo virům, nejezte nevařené ryby a měkkýše, včetně ústřic, sushi, sashimi, uzené nebo trhané.
  • Pokud jíte ryby z místních vod, věnujte pozornost místním radám a doporučením. Pokud není k dispozici konkrétní doporučení, omezte rybu z místních vod na 170 gramů týdně.
  • Mořské plody řádně vařte. Většina mořských plodů by měla být vařena na vnitřní teplotu 145 ° C. Krevety a humry vařte, dokud není maso perleťové a neprůhledné. Vařte škeble, mušle a ústřice, dokud se jejich skořápky neotevřou a vyhoďte všechny, které se během tepelné úpravy neotevřou!

Ačkoli rtuť může poškodit mozek vyvíjejícího se dítěte, ukázalo se, že konzumace průměrného množství mořských plodů obsahujících nízké hladiny rtuti během těhotenství nezpůsobuje problémy. Omega-3 mastné kyseliny v mnoha druzích ryb mohou podpořit zdravý kognitivní vývoj dítěte. Pokud se vyhnete rybám, o nichž je známo, že mají vysokou rtuť nebo které jsou kontaminovány nebezpečnými látkami, mohou být mořské plody během těhotenství pravidelnou součástí vašeho plánu na zdravé stravování.